ثبتنام 120 هزار نفری متقاضیان در استان و واجدین شرایط 49 هزار متقاضی مسکن در طرح نهضت ملی نشان میدهد که تاکنون برنامه مشخصی برای پاسخگویی به نیاز این جمعیت ارائه نشده است.
چنانچه پس از گذشت 3 سال از آغاز طرحهای مسکن ملی و 14 ماه از نهضت ملی مسکن هنوز 3 هزار و 439 واحد در دست احداث است که علاوه بر آنها 3 هزار و 439 نفر دیگر نیز بین 40 تا 90 میلیون تومان به حساب دولت واریز کردهاند ولی هنوز زمینی برای آنها اختصاص داده نشده است.
ثبتنام 5ونیم میلیون متقاضی در کشور و واجد شرایطشدن 3 میلیون و 600 هزار نفر نیز بر این موضوع صحه میگذارد که بیبرنامگی در این حوزه در سطح کلان نیز وجود دارد.
شرایط بهوجودآمده در استان برای تأمین زمین هم یکی از مهمترین موانع اجرای این طرح در همدان است. بهطوریکه تاکنون علاوه بر چند قطعه زمین برای مسکن ملی در 3 سال گذشته هنوز زمینی برای نهضت ملی بهنام دولت نشده تا بتواند کار را آغاز کند.
از طرفی ناکامی و تعلل استان در تأمین زمین و پایان مساکن در دست ساخت، در طول بیش از یک سال گذشته در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، انگیزه تقاضای موثر و مطلق را به تدریج کمرنگ کرده است. به طوری که بسیاری از متقاضیان دارای شرایط امیدواری چندانی برای بهنتیجه رسیدن این طرح در استان ندارند. این تفکر در بسیاری از استانها حکمفرما است.
اما مهمِ دیگر اینکه متقاضیان مسکن در این طرح با ابهام در قیمتها مواجه شده و خود را ناتوان از پرداخت مبالغ تعیینشده میبینند.
قیمتی که در ابتدای طرح حدود 2 میلیون و 500 هزار تومان برای هر متر مربع مطرح شده بود اما به مرور زمان به 4 میلیون تومان افزایش یافت و اکنون صحبت از 7 و 8 میلیون تومان برای هر متر مربع است. البته وزارت راه و شهرسازی با یک شرکت خارجی در حال مذاکره است تا این مساکن با قیمت پایینتر ساخته شود که در این صورت هر متر واحد نهضت ملی برای متقاضیان 5 و نیم میلیون تومان تمام میشود و یک واحد 80 متری با 440 میلیون تومان به متقاضیان واگذار خواهد شد. در چنین شرایطی اغلب متقاضیان توانایی پرداخت مبالغ تعیینشده و اقساط آن را خواهند داشت اما در غیر اینصورت بسیاری از آنها با مشکل تأمین مالی مواجه میشوند.
هرچند که بانکهایی که مکلف به تأمین تسهیلات ۲۵۰ تا ۴۵۰ میلیون تومانی به ازای هر واحد در استانهای مختلف هستند در ۱۴ ماه گذشته به نوعی از این پروژه جاخالی دادهاند.
آنطور که از صحبتهای مسئولان برمیآید در بیش از یک سال گذشته که از تصویب قانون و تکلیف وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسکن میگذرد، بجز آورده متقاضیان، مدل جایگزین برای تأمین آورده پیشبینی نشده و به پیشنهادات انبوهسازان برای تأمین منابع نیز پاسخ مثبتی داده نشدهاست.
اگر عدد 49 هزار نفر متقاضی را بهعنوان تقاضای پنهان در بازار مسکن لحاظ کنیم تاکنون فقط 7 درصد این جمعیت وارد فرایند دریافت مسکن شدهاند. این عدد بهطور میانگین در سطح کشور روی عدد 6 درصد قرار دارد.
از طرف دیگر آمار پروانههای ساختمانی از کاهش ساخت در استان خبر میدهد.
یک انبوهساز در گفت وگو با همدانپیام گفت: در 2 سال گذشته هزینههای ساخت بهشدت بالارفته بهطوری که قیمت ساخت در حال حاضر نسبت به یکسال گذشته نزدیک به 2 برابر شده است.
وی ادامه داد: فقط با افزایش قیمت یونولیت و بلوکهای سقفی در هفته گذشته، 100 هزار تومان روی قیمت ساخت هر متر مسکن رفته است. در صورتی که اگر از همان ابتدا با انبوهسازان و بخش خصوصی به تفاهم میرسیدند و اجازه ورود آنها به طرح نهضت ملی مسکن را میدادند امروز تعداد زیادی از واحدها ساخته شده بود و یا در مراحل پایانی قرارداشت.
بسیاری از کارشناسان در اظهارنظرهای خود درباره طرح نهضت ملی مسکن و نحوه اجرا از مشکلات پیش روی آن و احتمال به نتیجه مطلوب نرسیدن سخن میگویند. زیرا این طرح از نبود تسهیلات، پایینبودن توان متقاضیان و تأمیننشدن زمین برای ساخت رنج میبرد و پس از گذشت حدود 14 ماه از ابلاغ این طرح و 3 سال از طرح مسکن ملی هنوز نه تسهیلاتی در طرح نهضت ملی مسکن به متقاضیان پرداختشده و نه کلنگ طرح نهضت ملی در شهر همدان به زمینی خورده است. از طرفی هم افزایش روزبهروزی قیمت مصالح ساختمانی توان ساخت توسط سازندگان و پرداخت توسط متقاضیان را پایین آورده است.
در نتیجه احتمالا تقاضای پنهان بازار مسکن همچنان روی هم تلمبار شود؛ این خطری است که کارشناسان همدانی در چند سال گذشته درباره عواقب آن صحبت کردهاند.
نویسنده : غزل اسلامی
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.