به گزارش نشاط شهر، احمد رجبی راغب فعال حوزه صنایعدستی و کارشناس رسانه در یادداشتی نوشت:
سفالگری یکی از فعالیتهای هنری است که تأثیر زیادی بر رشد مهارت های فردی و خلاقیت کودکان دارد. بزرگسالان نیز به سفالگری علاقهمند هستند. این فعالیت، چیزی فراتر از گِل بازی است! به ظاهر، کودکان با گِل رس بازی میکنند اما در واقع آنها در حال یادگیری مهارتهای دستورزی و پرورش قوه تخیل و تمرکز خود هستند. سفالگری نه تنها میتواند در فهرست کارهای هنری مدارس لالجین بعنوان شهر جهانی سفال قرار بگیرد، بلکه به عنوان یک هنر مجزا نیز ارزشمند است.
بازی کردن و انجام کارهای هنری میتواند خلاقیت کودکان را پرورش بدهد. درست کردن کاردستی با کاغذهای رنگی یا انواع وسایل و لوازم، این فرصت را ایجاد میکند تا کودکان از ذهن و تخیل خود کمک بگیرند و شکلهای متفاوتی بسازند. کارهای هنری نیز در این میان ارزشمند هستند. سفالگری، یکی از فعالیتهای سرگرم کننده برای کودکان است و مزایای بی شماری برای آنها دارد.
شاید تعجب کنید اما سفالگری میتواند به فرد، چه کودک باشد و چه بزرگسال، کمک کند تا استرسها و اضطرابهای خود را تخلیه کنند؛ آرامش داشته باشند؛ از عصبانیت رها شوند؛ دقت و تمرکز خود را بالاتر ببرند و از این مسیر به آرامش روانی بیشتری دست پیدا کنند.
وقتی کودکان به سفالگری و گِل بازی مشغول هستند، از نیروی دستان و انگشتان خود استفاده میکنند تا به گِل رس، شکل بدهند. در عین حال، مغز باید با حرکت دستان آنها هماهنگ عمل کند. نتیجه این کار، هماهنگی بیشتر بین مغز و اندامها است. لذا میتواند باعث رشد توانایی بدنی، مهارتهای خلاقانه و تقویت تمرکز و دقت کودکان شود. این نوع فعالیت هنری می تواند به یک بازی یا مسابقه سرگرم کننده تبدیل شود و هیجان و انرژی را برای بچه ها به وجود بیاورد!
سفالگری، به عنوان یکی از کهنترین هنرهای بشر، ریشههای عمیقی در فرهنگ و تاریخ ایران دارد. شهر لالجین به عنوان پایتخت سفال ایران، نقش ویژهای در حفظ و توسعه این هنر ایفا میکند. در چنین فضایی، آموزش سفالگری به کودکان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
چرا سفالگری برای کودکان در شهر لالجین اهمیت دارد؟
• حفظ و انتقال میراثفرهنگی
یکی از مهمترین نکات حفظ و انتقال میراثفرهنگی این دیار هزار ساله برای آیندگان است
کودکان با یادگیری سفالگری، به ریشههای فرهنگی خود پی میبرند و ارزش این هنر اصیل را درک میکنند.و با آموزش سفالگری به نسل جدید، تضمینی برای حفظ و انتقال تکنیکها و طرحهای سنتی سفالگری لالجین برای حفظ این سنت دیرین برای آیندگان است.
• تقویت خلاقیت و نوآوری:
سفالگری فضایی را فراهم میکند تا کودکان بتوانند ایدههای خود را به صورت بصری بیان کنند و خلاقیت خود را شکوفا سازند و به تنوعی آزادی بیان داشته باشند .
با آموزش تکنیکهای مختلف، کودکان میتوانند طرحهای جدید و نوآورانهای خلق کنند و به غنای هنر سفالگری بیافزایند.
• توسعه مهارتهای حرکتی و ذهنی:
کار با گل رس، هماهنگی بین چشم و دست را تقویت میکند و به بهبود مهارتهای حرکتی ظریف کمک میکند و با ساخت یک اثر سفالی که نیازمند تمرکز و صبر است ، این مهارتها در کودکان تقویت میشود.
درکار با گل رس، این هنر به کودکان کمک میکند تا مفاهیم فضایی را بهتر درک کنند و قدرت تجسم خود را افزایش دهند.
• افزایش اعتماد به نفس:
تکمیل یک اثر سفالی، احساس موفقیت و رضایت را در کودک ایجاد میکند و به افزایش اعتماد به نفس او کمک میکند و کودکان با ساخت آثار سفالی، احساس استقلال و مسئولیتپذیری میکنند.
• ایجاد فرصتهای شغلی:
آموزش سفالگری میتواند به کودکان کمک کند تا با این حرفه آشنا شوند و در آینده به عنوان سفالگر حرفهای فعالیت کنند و با افزایش مهارتهای سفالگری، کودکان میتوانند در آینده به توسعه صنعت گردشگری لالجین کمک و آثار خود را به گردشگران عرضه کنند.
آموزش سفالگری به کودکان در شهر لالجین نه تنها به حفظ و توسعه این هنر اصیل کمک میکند، بلکه به رشد همه جانبه کودکان نیز کمک شایانی خواهد کرد.
با این اوصاف امید میرود در راستای تحقق بخشیدن به آیتم های جهانی ماندن لالجین و نیز آشنایی بیشتر کودکان و خانوادههای آنان با هنر زیبای سفالگری در این شهر ، ایجاد زنگ هنر سفالگری در مدارس ، ایجاد رشته سفالگری در هنرستانهای فنی حرفهای و توجه ویژه به سفالگری کودکان در اوقات فراغت و .... مورد توجه ویژه دبیرخانه شهر جهانی و مسئولان محلی و متولیان صنایعدستی استان همدان قرار گیرد.
احمد رجبی راغب
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.