سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری نشاط شهر

تاریخ انتشار: 1403/11/30 22:27:51

ختم بدعت‌‎ها

بزرگان و ریش سفیدان روستای تُکه در شهرستان نهاوند در اقدامی جالب و تحسین برانگیز برای حذف رسومات زائد و بدعت ها از جمله برگزاری مفصل مراسم ختم و چهلم و تشریفات زائد در آنها بین خود توافق کردند که این اقدام ضمن بازتاب در فضای مجازی با استقبال گسترده ای نیز روبرو شد.

شناسه خبر: 16128

 

به گزارش نشاط شهر به نقل از  ایرنا، در فرهنگ ایرانی برگزاری آیین عزاداری و ختم از سوی سوگواران و بازماندگان فرد درگذشته با هدف تکریم و گرامیداشت یاد و خاطره او، به همراه پذیرایی از میهمانان به عنوان یک رسم قدیمی شناخته می شود، با این حال شرایط سخت اقتصادی و وضعیت روحی نامناسب بازماندگان کاهش تشریفات چنین مراسم هایی را مانند دادن ناهار و شام به چندصد نفر یا حتی بیشتر را ضروری کرده است با این حال سنت شکنی خانواده ها نیز کار سختی است و نیاز است تا در هر روستا و شهر و محله ای شاهد یک توافق اجتماعی برای برچیدن زوائد باشیم.

 

حالا اهالی یک روستا در شهرستان نهاوند در جنوب استان همدان برای این کار پیش قدم شده اند، روستای "تکه" از توابع بخش مرکزی نهاوند با ۲۲۰ خانوار و ۸۳۰ نفر جمعیت در فاصله هشت کیلومتری مرکز شهر قرار دارد و اهالی این روستای لُرزبان به کشاورزی، دامداری مشغول هستند.

 

مشقت کار و درآمد اندک اهالی روستا، بزرگان و ریش سفیدان این روستا را بر آن داشت که نسبت به برچیدن برخی از رسم و رسومات نادرست که هزینه های گزاف را به خانواده ها تحمیل می کرد از اواسط دهه ۹۰ دست به کار شوند.

 

یکی از این رسومات مراسم ختم و چهلم است که هزینه های بسیار زیادی را به خانواده متوفی تحمیل می کند و خانواده متوفی به جای فکر به تشییع و تدفین عزیز از دست رفته اشان باید به فکر شام و نهار میهمانان باشند.

 

به تازگی انتشار خبری در فضای منجازی مبنی برداشته شدن رسم غلط پذیرای از میهمانان در مراسم ترحیم در روستای تکه با موجی از استقبال مواجه شد که برای بررسی چگونگی این موضوع با سه تن از اهالی این روستا به گفت و گو نشستیم

 

ختم بدعت‌‎ها

 

علی سهرابی از جوانان فعال و پویای روستای "تُکه" که مسئولیت کانون فرهنگی و هنری این روستا را نیز عهده دار است در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: پس از فوت یکی از اهالی روستا، خانواده متوفی خانه به خانه پاکت دعوت به مراسم ترحیم و ختم را پخش کرده و به فکر هزینه های سرسام اور برگزاری مراسم بودند.

 

وی افزود: با توجه به اینکه اهالی روستا، افرادی از روستاهای مجاور و بستگانی از دیگر مناطق در مراسم ختم حضور می یافتند شمار میهمانان گاه تا یک هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار نفر هم می رسید که در ۲ وعده نهار و شام میهمان خانواده متوفی و عزادار بودند.

 

این جوان نهاوندی بیان کرد: با توجه به هزینه بالای مراسم ختم و چهلم اعضای شورا و هیات امنا جلسه ای برگزار برای برچیده شدن این رسومات غلط همفکری کردند تا علاوه بر پایان دادن به این بدعت های نادرست، در این باره الگویی برای سایر روستاها شوند.

 

سهرابی ادامه داد: با توجه به اینکه روستای تکه فاقد غسالخانه بوده، متوفی به مرکز شهر منتقل شده و پس از غسل دوباره به روستا برای دفن منتقل می شد که هنگام انتقال از غسالخانه تا روستا نزدیک به ۱۰۰ تا ۱۵۰ دستگاه خودرو، آمبولانس حامل جسد را همراهی می کرد.

 

وی افزود: بنابراین در گام نخست اهالی روستا از حضور در غسالخانه و راه انداختن کاروان خودرویی به علت ایجاد ایجاد ترافیک و احتمال بروز سوانح رانندگی منع و مقرر شد تنها بستگان درجه یک تا جایی که شمار خودروهای آنها از ۱۵ دستگاه تجاوز نکند در این محل حضور یافته و آمبولانس را تا قبرستان روستای تکه همراهی کنند.

 

مسوول کانون فرهنگی و هنری روستای تکه نهاوند بیان کرد: قرار دادن تاج گل بر سر قبر و ورودی مسجد همچنین نصب بنر از دیگر رسم های زائد و پُر هزینه ای بود که با همفکری و توافق ریش سفیدان و بزرگان این روستا حذف شد.

 

سهرابی یادآوری کرد: یکی از رسم ها پخش خرما و شکلات از سوی خانواده متوفی در روزهای پنجشنبه بود که اینجانب بانی این کار شدم که به جای خرید خرما و شکلات، این هزینه را به حسابی واریز کرده تا با استفاده از آن گره ای از کار اهالی و افرادی که دارای مشکل اقتصادی یا بیماری هستند، بگشاییم.

 

وی اضافه کرد: این کار خیرخواهانه از یکم اسفند سال گذشته بنا نهاده شد و تا امروز ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال جمع آوری شده که با راه اندازی کانالی با ۴۲۰ عضو در فضای مجازی به صورت شفاف کمک های جمع آوری شده و محل هزینه کرد آن به اهالی روستا گزارش داده می شود.

 

مسوول کانون فرهنگی و هنری روستای تکه نهاوند اظهارکرد: این پول علاوه بر برگزاری مناسبت های مذهبی برای خرید اهن آلات، برق کشی و تعمیر سقف زینبیه هزینه شد و ۱۰۰ میلیون ریال مابقی نیز برای ساماندهی حمام قدیمی و مخروبه این روستا و تبدیل آن به سالن ورزشی هزینه می شود.

 

سهرابی با بیان اینکه از این کار به عنوان "هدیه اموات برای عمران روستا" یاد می شود،گفت: ۱۸۲ میلون ریال در روز پدر و ۱۰۰ میلیون ریال در روز عید جمع آوری و بین خانواده های بی بضاعت توزیع شد.

 

وی ادامه داد: ۳۰ نفر خیر ثابت در این روستا همواره کمک حال مجموعه هستند و هفته ای ۲۰ تا ۸۰ میلیون ریال برای کمک به افراد کم برخوردار و بی بضاعت جمع اوری می شود.

ختم بدعت‌‎ها

 

از حذف سیسمونی تا چاشت عروس

رییس شورای اسلامی روستای تُکه نهاوند نیز در این باره یادآوری کرد: سال ۱۳۹۶ اهالی روستا کلید حذف رسم و رسوم غلط را زدند و با مراجعه به افراد بانفوذ، ریش سفید و بزرگان خواستار عملی شدن این مطالبه با توجه به هزینه های بالا و سرسام آور برخی رسومات نادرست و غلط شدند.

 

هادی سهرابی اضافه کرد: در آن سال متنی آماده و در یکی از بندهای آن پنج رسم شامل قربانی گوسفند، گذاشتن انواع میوه سر قبر متوفی، مراسم چهلم، چاشت عروس و خرید سیسمونی برداشته شد.

 

وی ادامه داد: برخی اقدام به قرار دادن تصاویر سیسمونی در فضای مجازی می کردند در حالی که والدین برخی از زوج ها توان خرید سیسمونی نداشتند بنابراین این رسم نادرست هم برداشته شد.

 

رییس شورای اسلامی روستای تُکه نهاوند اضافه کرد: همچنین یک وعده چاشت عروس و داماد برای خانواده ها دست کم ۲۰۰ میلیون ریال هزینه در بر داشت که این رسم هم با تاکید ریش سفیدان برچیده شد.

 

سهرابی بیان کرد: پس از گذشت چند سال دوباره شاهد برگزاری مراسم چهلم علاوه بر ختم در روستای "تکه" بودیم که دوباره ریش سفیدان روستا برای کاه هزینه خانواده متوفی تدبیری اندیشیدند.

 

وی گفت: مقرر شد اهالی روستا بعد از حضور در مراسم فاتحه خوانی در مسجد بر سر خاک متوفی حضور یافته و در آنجا نیز پس از قرائت فاتحه و عرض تسلیت به بازماندگان متوفی به سمت خانه و زندگی خودشان بروند و تنها بستگان درجه یک در خانه متوفی برا ابراز همدردی حضور یابند.

 

روستای تُکه نیازمند غسالخانه

دهیار روستای تکه از توابع نهاوند نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این روستا دارای یک قبرستان قدیمی و فاقد غسالخانه است که تخریب دیوار قبرستان و دیوار کشی و نرده کشی آن آغاز شده است.

 

محسن پیرزادی افزود: این روستا فاقد غسالخانه بوده که خانواده متوفی مجبور به انتقال جسد به مرکز شهر برای غسل سپس بازگشت به روستا برای دفن هستند.

 

وی اضافه کرد: برخی از اهالی روستا به احترام خانواده متوفی آنها را تا غسالخانه مشایعت کرده سپس آمبولانس حامل جسد را از باغ بهشت نهاوند تا روستا همراهی می کنند.

 

دهیار روستای تکه گفت: نبود غسالخانه موجب صرف هزینه، وقت و شکل گیری کاروان خودرویی برای همدردی با خانواده متوفی شده که با حمایت مالی و ساخت غسالخانه می توان این مشکل را رفع کرد.

 

پیرزادی بیان کرد: برگزاری مراسم برای متوفی به طور کامل برچسده شده بود که امسال سه چهار نفری مجدد این رسم نادرست و پر هزینه را برپا کردند و تنها در یک مورد برای خانواده متوفی برگزار این مراسم پنج میلیارد ریال هزینه در بر داشت.

 

وی بیان کرد: با رای و نظر ریش سفیدان و بزرگان روستا مقرر شد که تنها مراسم ختم در مسجد حضرت ابوالفضل روستای تُکه با حضور روحانی برگزار و گرفتن مداح و پذیرای از میهمانان و دیگر هزینه های جانبی حذف شود.

 

رهاورد:

انتظار می رود شهروندان در سایر روستاها که تشریفاتی چون دادن ناهار و شام در مراسم های ختم در آنها رواج دارد نیز برای حذف این رسوم پیش قدم شوند تا فشار مالی و روحی کمتری به خانواده داغداران تحمیل شود و اگر افراد قصدی برای هزینه کرد دارند نیز هزینه ها صرف امور خیریه و کمک به نیازمندان شود.

 


برچسب ها: بهار#
ارسال نظرات

*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست

* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.

* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.

نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
اجتماعی، اقتصادی