سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری نشاط شهر

کشاورزان سیرکار در استان همدان هرساله رنج و مصائب مربوط به کاشت، داشت و برداشت این محصول را متحمل می‌شوند اما در پایان کار سود اصلی را واسطه‌ها و دلالانی به جیب می‌زنند که این محصول را به قیمت ۵۰ تا ۶۰هزار تومان از کشاورز خریداری و تا حدود ۲۰۰هزار تومان یا بیشتر در بازار به فروش می‌رسانند.

شناسه خبر: 15210

 

به گزارش نشاط شهر، روزنامه همدان پیام نوشت: استان همدان قطب نخست تولید سیر در کشور به شمار می‌رود، با این حال به دلیل نبود تشکل و اتحادیه قوی و منسجم، نبود پشتیبانی مناسب از کشاورزان، خام‌فروشی و کمبود صنایع تبدیلی این محصول از ارزش افزوده مورد انتظار، برخوردار نیست و کشاورزان سیرکار این استان نیز از کاشت این محصول سود لازم را به‌دست نمی‌آورند، در عوض این واسطه‌ها هستند که از این خلأ‌ها استفاده کرده و دسترنج کشاورزان را خریداری و چندین برابر به فروش می‌رسانند.

 

سیر همدان در سال ۱۳۹۶ به ثبت ملی و سپس در خرداد سال گذشته نیز پس از گردو تویسرکان به عنوان دومین محصول از استان همدان به ثبت جهانی رسید.

 

سیر این خطه با ویژگی‌هایی نظیر مرغوبیت بالا، طعم، بو و مزه منحصر به فرد شاخص‌های تأثیرگذاری دارد که مورد قبول ذائقه مردم در سطح ملی و بین‌المللی قرار گرفته و بستر صادرات این محصول را فراهم کرده ‌است.
سیر با وجود اینکه در استان‌های دیگر چون گیلان، مازندران، زنجان، خوزستان، اصفهان و کرمان نیز کاشته می‌شود اما سیر همدان در ذهن مشتری متفاوت با دیگر محصولات است که در سایر مناطق کشور کاشته می‌شود، به همین دلیل این محصول زراعی همدان به عنوان یک برند برتر در نزد طرفدارانش شناخته شده‌است.
از اثرات درمانی این محصول نیز نباید به سادگی عبور کرد، سیر همدان با عطر و بوی خاص، خاصیتهای درمانی زیادی نیز دارد و اگر آن را یک گیاه و محصول دارویی نیز معرفی کنیم بی‌راه نگفته‌ایم.

 

با وجود این ویژگی‌ها کشاورزان سیرکار همدانی با مسائل و مشکلات ریز و درشتی دست و پنجه نرم می‌کنند، آنان همچنان در انتظار اجرای برنامه‌هایی هستند که بر اساس آن بتوان با بهره‌گیری از صنایع تبدیلی و بسته‌بندی و فراوری و ارزش افزوده این محصول را دو چندان کرد.
 کشورهای همسایه و حاشیه خلیج‌فارس،

 

مشتریان ثابت سیر همدان

استان همدان با تولید حدود ۵۹هزار تن سیر در کشور رتبه نخست را به خود اختصاص داده است و در کشورهای مقصد صادراتی این گیاه به عنوان محصولی با ویژگی‌های خاص خود می‌تواند با برند استانی به افزایش هر چه بیشتر صادرات و تقویت کشاورزی منطقه‌ای دست یافت.
هر چند سیر استان همدان به برخی کشورهای همسایه از جمله عراق، گرجستان، افغانستان و حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌شود اما با شناخت بیشتر بازار هدف از جمله بازارهای بین‌المللی می‌توان بسیاری از فراورده‌های سیر همدان را با ارزش افزوده بالاتر و با توجه به نیاز کشورهای هدف صادر کرد.

 

اغلب مردم کشورمان و همچنین همدانی‌ها و سیر را در کنار برخی غذاها از جمله خورشت‌ها، پلوها،آبگوشت، بادمجان، کوکو، ساندویچ، پیتزا و حتی نان‌ها، همراه با ماست و همچنین تهیه برخی ترشی‌ها استفاده می‌کنند تا مزه‌ای جدید و خاص به مواد غذایی مورد مصرف خود بدهند.
 تفاوت چشمگیر قیمت سیر کشاورزان و دلالان
سیر همدان که تا سال گذشته با قیمت حدود ۵۰۰ هزار ریال حتی در مغازه‌ها به‌فروش می‌رفت امسال به لطف بازار قیمت آن حتی به ۲میلیون ریال نیز در سطح خرده فروشی رسیده ‌است و این مسأله با توجه به اینکه استان همدان محل تولید این گیاه پرخاصیت و مفید و در غذای شهروندان همدانی کاربرد دارد، کمی جای تأمل دارد.

 

کشاورزان می‌گویند سیر را کیلویی ۵۰۰ تا ۶۰۰هزار ریال می‌فروشیم اما واسطه‌ها، با مرتب کردن آنها و به‌صورت دست به دست قیمت را تا چندین برابر هم بالا می‌برند و اینجاست که دست کشاورز پس از ۹ ماه تلاش برای عایدی مناسب خالی می‌ماند.

 

 برداشت بیش از ۵۸ هزار تن سیر از مزارع همدان

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی همدان درباره وضعیت کشت سیر در این استان گفت: سطح زیر کشت سیر در همدان 4هزار و ۵۲ هکتار است که با عملکرد میانگین 5/14 تن در هکتار، ۵۸ هزار و ۷۵۵تن سیر در استان همدان برداشت می‌شود.

 

علی بایگانه بیشترین میزان تولید سیر را در شهرستان بهار با تولید ۲۸هزار و ۳۴تن در یک‌هزار و ۹۳۴ هکتار و رتبه بعدی تولید سیر در استان را به شهرستان همدان با تولید ۲۴هزار تن سیر در یک هزار و ۶۰۰ هکتار با عملکرد ۱۵تن در هکتار عنوان کرد.

 

وی یادآور شد: شهرستان‌های تویسرکان با برداشت 3هزار و ۹۲۰ تن سیر از ۳۸۰ هکتار و اسدآباد با برداشت یک‌هزار و ۳۸۰ تن سیر از ۱۲۴هکتار اراضی کشت سیر در رده‌های بعدی تولید سیر در استان همدان قرار دارند.

 

 تولید بیش از نیمی از سیر ایران در همدان

مدیر زارعت سازمان جهاد کشاورزی استان همدان تأکید کرد: استان همدان یکی از مناطق اصلی کشت سیر در کشور است و در برخی سال‌ها بیش از ۵۰درصد تولید سیر کشور را به خود اختصاص داده است.

 

وی بیان کرد: سیر همدان از ظرفیت تجاری و صادراتی بسیار خوبی برخوردار بوده و قادر است این استان را به قطب صادرات داخلی و خارجی سیرخام و نیز فراورده‌های آن تبدیل کند.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان گفت: در سال‌هایی که این محصول از رونق اقتصادی برخوردار است، سهم بسزایی در اشتغال‌زایی مناطق تولید و بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان منطقه داشته است.

 

 سموم چینی کیفیت ندارند

وی با اشاره به اینکه سم‌ها اغلب چینی شده ‌است که کیفیت لازم را برای کشاورزان ندارد، گفت: کشاورزان سم را برای جلوگیری از قارچ با قیمت بالا از عراق تهیه می‌کنند.

 

حیدریان بیان کرد: سم و کود کشورهای اروپایی قیمت آنها بالاست و با توجه به قیمت دلار به‌صرفه نیست اما در عین حال هر کشاورز باید هر هکتار را با ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون ریال هزینه سم مصرف کند.

 

رئیس تعاونی صیفی‌کاران و سیرکاران همدان درباره نقش تعاونی‌ها برای پر کردن جای دلال‌ها و واسطه‌ها نیز گفت: تعاونی‌ها سرمایه لازم را برای خرید محصول کشاورز ندارند.

 

 بلاتکلیفی ایجاد شهرک سیر در همدان

معاون برنامه‌ریزی و توسعه فرمانداری همدان نیز چندی قبل در یک نشست با انتقاد از عملکرد جهاد کشاورزی به عنوان متولی حوزه کشاورزی در پیگیری ایجاد و راه اندازی شهرک تخصصی سیر گفت: ثبت جهانی سیر موفقیت بزرگی برای همدان و کشور ایران بود و باید ثبت جهانی بهانه‌ای برای کمک به توسعه صادرات، برندسازی و بسته‌بندی سیر باشد و زودتر این شهرک تعیین تکلیف و جانمایی می‌شد و از کشاورزان منطقه نظر خواهی می‌شد.

 

اسدا... ربانی مهر با بیان اینکه راه‌انداری شهرک تخصصی سیر آرزوی دیرینه کشاورزان همدانی است از جهاد کشاورزی و شهرک‌های صنعتی خواست اهتمام ویژهای در راه‌اندازی شهرک تخصصی سیر داشته باشند.

 

 زمین مناسب برای شهرک تخصصی سیر همدان وجود ندارد

مدیر صنایع غذایی و تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان درباره مشکل مکان‌یابی برای شهرک سیر همدان گفت: یک زمین ۱۰۰ هکتاری در انصارالامام(ره) همدان برای شهرک سیر معرفی شد که مورد نظر سیرکاران بود اما هم محیط زیست آن را به خاطر بو و فاضلاب آن تأیید نکرد و هم جهادکشاورزی به دلیل اینکه خاک آن محل درجه یک و ۲ و برای کشت مناسب بود، از دادن مجوز برای ساخت شهرک در چنین محلی خودداری کرد.

 

وی ادامه داد: شرکت شهرک‌های صنعتی همدان در ناحیه صنعتی قهاوند ۲۲۰ هکتار به عنوان شهرک صنعتی معرفی کرد و ۲۰ هکتار آن را به صنایع غذایی و تبدیلی داده که واحدهای تبدیل سیر نیز می‌توانند در آنجا مستقر شوند که در این شهرک‌های صنعتی تصفیه فاضلاب مدرن ایجاد می‌شود.

 

محمدی تأکید کرد: زمین مناسبی که برای شهرک تخصصی سیر باشد، درحال حاضر نداریم و شرکت شهرک‌های صنعتی باید چنین زمینی را به عنوان شهرک تخصصی سیر پیدا و معرفی کند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر تعاونی سیرکاران دنبال جایی برای شهرک سیر هستند که نزدیک محل زمین‌هایشان باشد که اغلب این زمینها برای کشاورزی مرغوب است و مناسب ایجاد شهرک نیستند و نمی‌توان ۱۰۰ هکتار زمین مناسب کشت محصولات را برای شهرک تخصصی سیر اختصاص داد.

 

کمبود کارخانجات فراوری، صنایع تبدیلی و سردخانه برای نگهداری و بالا بردن ضریب کیفیت و صادرات این محصول و ضعف بازاریابی صادراتی در کشورهای هدف از جمله چالش‌ها و مشکلات سیرکاران همدانی در تکمیل فرایند زنجیره از تولید تا توزیع سیر در استان پر ظرفیت و مستعد کشاورزی همدان محسوب می‌شود.

 

وجود یک تعاونی قوی برای سیرکاران که بتواند مسائل مربوط به کاشت، داشت و برداشت کشاورزان را هماهنگ کرده و زمین‌های کاشت سیر را برای کشاورز ساماندهی کند، می‌تواند در مسیر توسعه روز افزون کشت و فروش و صادرات سیر مؤثر باشد که در این راستا باید دستگاه‌های ذی‌ربط با محوریت جهاد کشاورزی بیشتر از پیش پای کار باشند.

 

 

 

 

 

انتهای پیام/ص


برچسب ها: بهار#
ارسال نظرات

*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست

* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.

* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.

نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:

معرفی هر کیس ازدواج در مراکز همسرگزینی چقدر آب می‌خورد؟ / مقام سازمان تبلیغات: ۱۵۰ هزار تومان برای ثبت نام و تشکیل پرونده دریافت می‌شود / به ازای معرفی هر فرد همسان شده برای ازدواج نیز ۵۰ هزار تومان دریافت می‌شود / در غالب مراکز مراجعه‌کنندگان حداکثر متولد دهه ۶۰ هستند که غالبا ۷۰ درصد آنها دختر و ۳۰ درصد پسرند

معرفی هر کیس ازدواج در مراکز همسرگزینی چقدر آب می‌خورد؟ / مقام سازمان تبلیغات: ۱۵۰ هزار تومان برای ثبت نام و تشکیل پرونده دریافت می‌شود / به ازای معرفی هر فرد همسان شده برای ازدواج نیز ۵۰ هزار تومان دریافت می‌شود / در غالب مراکز مراجعه‌کنندگان حداکثر متولد دهه ۶۰ هستند که غالبا ۷۰ درصد آنها دختر و ۳۰ درصد پسرند

سیاسی