سمنها فرصت یا تهدید؟!
مجمع عمومی سازمانهای مردم نهاد استان همدان تشکیل شد/ خانه جوانان امید و نشاط شهراز شهرستان بهار به عنوان یکی از سمن های فعال در سطح استان معرفی شد.
سازمان مردمنهاد (سمن) نهادهايي غير انتفاعي و غير دولتي هستند كه افراد به صورت داوطلبانه و خودجوش در حوزه علاقهمنديهايشان اقدام به ايجاد آنها ميكنند. اين نهادها به اشكال مختلف در سراسر جهان در حوزههاي گوناگون شكل گرفتهاند. هدف اصلي اين نهادها رساندن نفع عمومي و گام برداشتن در راستاي كاهش مشكلات اجتماعي است.
هزينههاي اين مجموعهها از سوي اعضا، گردانندگانشان و كمكهاي مردمي تأمين ميشود.
سمنها نقش بسيار مهمي به عنوان واسطه بين فرد فرد مردم و قواي حاكم و حتي خود جامعه ايفا ميكنند.
سازمانهاي مردم نهاد در ايران در 14 حوزه مختلف فعاليت ميكنند. که از آن جمله میتوان به بهداشت و سلامت، محيطزيست، گردشگري، ميراث فرهنگي، خيريه، معلولان، ادبي هنري، علمي پژوهشي، زنان، كودكان، حقوق بشر، صلح، مهاجران و فقرزدايي اشاره کرد.
در استان همدان براي يكپارچه شدن عملكرد سازمانهاي مردمنهاد (سمنها) متوليان اين امر اقدام به راهاندازي مجمع عمومي سازمانهاي مردمنهاد كردند تا به اين طريق در راستاي تحقق اهداف اين سازمان در استان گام بردارند.
مجمعي كه با اهداف تعريف شده خود تلاش خواهد كرد تا به نوعي كاركرد و كارویژههاي سمنها و تشكلهاي غير دولتي را در استان بيش از گذشته برجستهسازي كند تا به نوعي خط مشي و سياستگذاري موفقي در سازمانهاي مردمنهاد تحقق يابد.
در همين راستا روز گذشته مراسم افتتاحيه مجمع عمومي سازمانهاي مردمنهاد استان با حضور مشاور وزير كشور و مديركل امور سازمانهاي مردمنهاد، سرپرست معاونت سياسي و امنيتي استاندار همدان، جمعي از مسئولان و دبيران سمنها در استان در تالار فجر همدان برگزار شد. مراسم افتتاح یک مجمع عمومي كه به گفته قشمي نماینده سازمانهای مردم نهاد در هیأت نظارت استان هدف از راهاندازي آن تحقق فرآيند نوسازي اجتماعي و فرهنگي در استان خواهد بود.
چراكه استان همدان با ظرفيت و پتانسيل حضور فعال سازمانهاي مردمنهاد و برخوردار از ساختار و برنامههاي استراتژيك يكي از استانهاي پيشتاز در امر توسعه نوسازي اجتماعي و فرهنگي در كشور به شمار ميرود.
در اين مراسم كه بيش از 2 ساعت به طول انجاميد سخنرانان به دغدغههاي سمنها از جمله نبود انسجام در روابط و وحدت رويه، نگاه امنيتي بر سمنها، آشنا نبودن دستگاههاي اداري با سمنها اشاره داشتند و از مطالبات و خواستههاي سازمانهاي غير دولتي و توانمندسازي اين سازمانها سخن گفتند.
که تسهيل فرايند تأسيس سازمانهاي غير دولتي و كاهش بروكراسي اداري، ايجاد ساز و كار در راستاي معافيتهاي مالياتي و خدمات بيمه، مشاركت دادن سازمانهاي غير دولتي در امور تصميمگيري و تصميمسازي، ايجاد ظرفيت سازمان غير دولتي در امور اجرايي كشور از جمله مطالبات سازمانهاي غير دولتي بود که در این مراسم به آن اشاره شد.
ضرورت توسعه کمی سمنها
محورهاي سخنان مشاور وزير كشور و مديركل امور سازمانهاي مردمنهاد در اين مراسم را بررسي موانع و مشكلات پيش روي سمنها، تبيين نقش و جايگاه سازمانهاي مردمنهاد و ايجاد بسترهاي لازم براي ارتقاي كمي و كيفي اين سازمانها تشكيل ميداد.
داود اميني هدف از شكلگيري سازمانهاي مردمنهاد را خدمت به جامعه بيان كرد و گفت: سابقه ديرينه كار مردمي براي مردم بايد در كشور ما و در قالب سازمانهای مردمنهاد، نهادینه شده باشد.
وی ادامه داد: در قانون 5 ساله توسعه به صراحت به استفاده از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد، تقویت بخش خصوصی، کاهش تصدیگری دولت، واگذاری امور به مردم و تقویت نقش حاکمیتی نظام سلامت اشاره شده است.
امینی به وضعيت سازمانهاي غير دولتي ايران در مقايسه با برخي كشورها اشاره كرد و گفت: بايد توسعه كمي اين سازمانها بر اساس نياز كشور مد نظر باشد.
بیشترین سمنها در حوزه نیکوکاری
مدیرکل سازمانهای مردمنهاد وزارت کشور خاطرنشان کرد: با توجه به تفکیک سمنها بر اساس نوع فعالیت تخصصی آنها، بیشترین سمنها در حوزه نیکوکاری و کمترین آن در حوزه مدیریت بحران فعال هستند.
در حالي كه ايران جزو 6 كشوري است كه در معرض بيشترين حوادث غيرمترقبه جهان قرار دارد.
وي اظهار داشت: از ۴۰ حادثه غير مترقبه دنيا ۳۱ حادثه در ايران اتفاق ميافتد و تصادفهاي جادهاي و آتشسوزي بيشترين حوادث را به خود اختصاص داده است در حالي كه كمترين نيروها و تعداد سازمانهاي مردم نهاد در مديريت بحران كشور فعال هستند.
17 هزار سازمان غیر دولتی مردمنهاد فعال است
مدیرکل سازمانهای مردمنهاد وزارت کشور با تأکید بر برنامههای دولت تدبیر و امید عنوان کرد: از جمله برنامههای دولت تدبیر و امید تلاش در راستای واگذاری اقتصاد، فرهنگ، هنر و... در چارچوب قانون، تلاش در راستای تقویت انجمنها بوده است.
وی گفت: در حال حاضر در کشور 17 هزار سازمان غیر دولتی مردمنهاد فعال است که 32 سازمان، مقام مشورتی دارند.
امینی با اشاره به اینکه سمنها با توجه به علایق و سلایق افراد تشکیل و مجوز گرفتهاند گفت: اگر افراد در مواردی خواهان سمنی با موضوعی جدید باشند باید پیگیر مجوز آن در ادارات مربوطه و استانداریها باشند.
سمنها فرصت هستند نه تهدید
معاون سياسي و امنيتي استاندار همدان نيز در اين مراسم با تأكيد بر اينكه از سمنها بايد به عنوان فرصت استفاده كرد نه تهديد، ابراز تأسف كرد از برخي ديدگاههايي كه سازمانهاي غير دولتي را به عنوان يك تهديد مطرح ميكنند.
محمد ابراهیم الهيتبار با بیان اینکه سمنها دل در گرو اين خاك دارند، ادامه داد: بايد از پتانسيلهاي موجود در سمنها استفاده شود.
وي بر كمك به اين تشكلها تأكيد كرد و گفت: نبايد سازمانهاي مردم نهاد را رقيب خود سازمانها بدانيم در حالي كه ميتوانند باري از روي دوش ما بردارند.
الهيتبار ادامه داد : اميدواريم با تغيير نگرش در جامعه حضور در NGOها را براي خود مشكل نبينيم بلكه يك افتخار بدانيم و از این پس حضور بانشاطي از نهادهاي غير دولتي را در جامعه شاهد باشيم.
ضرورت ظرفیتسازی اجتماعی سازمانهای مردمنهاد
در ادامه مديرکل امور اجتماعي و فرهنگي استانداری همدان بر پايبندي سمنها به آرمانها و ارزشهاي حاكم بر حاكميت و كشور تأكيد كرد و گفت: نفت، گاز، طلا و جواهر به عنوان سرمايه خوب است اما سرمايه اجتماعي اين سرمایه را ارتقا ميبخشد.
حسن رضانيا، به نقش و جايگاه ويژه مردم در سرنوشت كشور اشاره كرد و گفت: اعتماد، اميد و انگيزه براي كار و تلاش ركن دوم سرمايه اجتماعي محسوب ميشود.
به اعتقاد وی سازمانهاي مردمنهاد بايد از ظرفيتهاي به وجود آمده كشور استفاده كنند و ظرفيتسازيهاي جديد اجتماعي را رقم بزنند.
رضانیا با اشاره به مشارکت مطلوب مردم در همه صحنهها و عرصهها ادامه داد: دولت تدبیر و امید آماده است تا سرمایه اجتماعی مردم را ارتقا داده و اعتماد و انگیزه را در مردم ایجاد کند.
فضاي امنيتي بر حوزه سازمانهاي مردمنهاد حاكم نباشد
نماینده سازمانهای مردم نهاد در هیأت نظارت استان همدان نيز به تشريح اهداف برگزاري مجمع عمومی سازمانهاي مردمنهاد استان پرداخت و از مشكلاتي كه سمنها با آن روبهرو هستند سخن گفت.
نبود انسجام در روابط و نبود يكپارچگي و وحدت رويه از نكات مد نظر سید حسن قشمي در رابطه با سمنها بود.
وی معتقد است يكي از مشكلات دستگاههاي اداري اين است كه اين دستگاهها آشنایی چندانی از NGOها ندارند در حالي كه بر اساس دستورالعمل NGOها بايد در ادارات به كار گرفته شود. اما اين دستور بيشتر بر روي كاغذ خودنمايي ميكند.
نماینده سازمانهای مردم نهاد در هیات نظارت استان البته به اين نكته هم اشاره كرد كه در يك دهه گذشته سازمانهاي مردمنهاد روزهاي خوبي را نداشتند و فضا، فضاي خيلي آزادي نبود حتي كساني هم قرباني فعاليتهاي مدني شدند.
وي از سرپرست معاونت سياسي و امنيتي استاندار خواست كه از اين پس فضاي امنيتي بر حوزه سازمانهاي مردمنهاد حاكم نباشد و فعالان مدني به صرف گرايشهاي سياسي تخطئه نشوند.
دو سوم NGOها نیمه فعال هستند
قشمي با بيان اينكه سازمانهاي مردمنهاد به دنبال تعامل دوسويه و وحدت رويه هستند ادامه داد: بر روي كاغذ 280 NGO فعال داريم اما شايد بيش از 100 مورد آن فعال نباشند يعني به نوعي دو سوم اين NGOها غير فعال يا نيمهفعال هستند.
برجستهسازي نظارت سازمانهاي مردمنهاد بر عملكرد و سياستگذاري دولت، نظارت دولت بر سازمانهاي مردمنهاد، تعامل دروني و بيروني در بين NGOها، از نکاتی بود كه نماینده سازمانهای مردم نهاد در هیأت نظارت استان به آن اشاره كرد.
قشمي با بيان اينكه نظارت دولت بر سمنها نبايد امنيتي باشد به مشكل ساختار در سمنها اشاره كرد و گفت: بيشتر از اينكه به انتقادات توجه داشته باشيم بايد انتظارات مد نظر باشد.
وي ابراز اميدواري كرد كه مجمع عمومي سازمانهاي مردمنهاد استان بتواند خلأهاي موجود را برطرف كند.
قشمی با اشاره به اینكه اين مجمع متشكل از تمامي سازمانهاي مردمنهاد داراي مجوز رسمي است اضافه كرد: تلاش خواهيم كرد اين مجمع عمومي را به صورت فصلي برگزار کنیم.
عضويت تمامي سازمانهاي مردمنهاد در سامانههاي ملي و استاني در فضاي مجازي، تشكيل دبيرخانه دائمي مجمع از ديگر مواردي بود كه قشمي به آن اشاره داشت.
نگاه امنيتي سازمانهاي دولتی به سازمانهاي مردمنهاد
سپس زهره رحيمي نماينده سمنهاي استان و به گفته خودش يك فعال مدني نيز در سخناني به محوريت رسالت، انتظارات، موانع موجود در حوزه سمنها اشاره كرد.
رحیمی با بيان اينكه سازمانهاي مردمنهاد يك نهاد خودجوش و غير انتفاعي است اظهار داشت: اين نهاد حزب يا تشكل سياسي نيست و هدف آن كمك به بهبود جامعه و كاهش آسيبها و معضلات و چالشهاي موجود در جامعه است.
نبود نگرش علمي، خلأ مستندسازي، نبود فعاليت مدرن براي تبادل تجربهها، كمبود افراد توانمند، بياعتمادي و نگاه امنيتي سازمانهاي دولتی به سازمانهاي مردمنهاد از جمله چالشهاي دروني و بيروني سازمانهای مردم نهاد از ديدگاه اين فعال مدني بود.
در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر از محمد رضايیان دبیر کانون پیروان محمد رسولا...(ص)، پریزاد پاکدل دبیر مؤسسه اندیشههای تابان، مرتضی بهادربیگی دبیر خانه جوانان امید و نشاط، لیلا کوهنورد دبیر مؤسسه خورشید بینشان، محمدجواد الماسی دبیر مؤسسه نسیم نشاط، به عنوان دبیران فعال سمنهای امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان تقدیر به عمل آمد.

- نشاط شهر هیچ مسئولیتی در قبال متن نظرات ندارد.
- نظرات شما پس از تایید نمایش داده می شوند.
- نظراتی که شامل توهین و ... باشد تایید نخواهند شد.
- نشاط شهر در قبول یا رد نظر شما آزاد است.
- وارد کردن نام، آدرس ایمیل و متن نظر الزامیست.
- آدرس ایمیل شامل www نمی باشد.
- پس از تکمیل فرم بر روی دکمه ارسال نظر کلیک کنید.