به گزارش نشاط شهر، سحر ارغوان هادی، متولد ۱۳۷۴ یکی از مشاوران جوان و برجسته و فعال در حوزه کودک و نوجوان شهر لالجین است.
نهم اردیبهشت ماه، روز روانشناس و مشاور، فرصتی ارزشمند برای پاسداشت تلاشهای بیوقفه و خدمات ارزندهی متخصصان این حوزه در ارتقای سلامت روان جامعه است.
۹ اردیبهشت ماه روز مشاور نام گذاری شده است که به همین منظور با یکی از مشاوران فعال در این عرصه به پای گفت و گو نشستیم.
لطفا خود را معرفی کنید:
بنده سحر ارغوانی، متولد ۱۳۷۴ فارغ التحصیل کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی از دانشگاه الزهرا هستم.
در حال حاضر مشغول به چه کاری هستید؟
در حال حاضر درمانگر کودک و نوجوان بوده و به شکل تخصصی در مراکز مشاوره ارائه خدمت میکنم ضمن اینکه در بیمارستان اکباتان مشغول به فعالیت هستم.
در ابتدا لازم است ک بدانیم روان درمانی چیست و فرد در چه زمانی لازم است از آن بهره مند شود؟
روان درمانی یک فراینده گفت و گو محور است که در بستر یک رابطه امن بین دو نفر و به شکل ساختار مند پیش میرود تا فرد مراجع کننده به سطحی از یکپارچگی برسد و روایت منسجمی از خود و زندگیش پیدا کند. قطعا مسیری ک درمانگر و مراجع طی میکنند مسیر سخت ؛ زمان بر ؛ دردناک و البته که ارزشمندی هست .در واقع این تعریف با چیزی که روانشناسی زرد بیان میکند کاملا متفاوت است زیرا در روان درمانی بشارت زندگی بدون رنج نیست بلکه برعکس قرار بر آن است که افراد واقع بینانه زندگی کنند و رنج هایشان را بفهمند و به سطحی از خلاقیت و سازندگی دست پیدا کنند.
شایع ترین اختلالات در بین مراجعان چه چیزی است؟
با توجه به اینکه حوزه کاری من کودک و نوجوان است ، تجربه نشان داده است ، زمانی خانواده ها به درمانگر مراجعه میکنند که یک مشکل رفتاری جدی و محسوسی وجود داشته باشد. در متون تخصصی اختلال بیش فعالی نقص توجه بیشترین شیوع را در بین کودکان دارد اما من میخوام به نحوه دیگری به این موضوع نگاه کنم بیشترین دلیل مراجعه والدین وجود مشکلاتی با نشانه های اختلال بیش فعالی است و این به این معنا نیست که ضرورتا این کودکان تشخیص اختلال دریافت کنند. در نوجوانان بیشترین مساله ای ک والدین را نگران میکند طغیان گری نوجوانان، سرکشی ، میل به آزادی عمل و تمایل به رفتارهای پر خطر است . البته لازم به ذکر ک اعتیاد به فضای مجازی و سردرگمی والدین در مدیریت آن جزء دغدغه های جدی والدین است .
به نظر شما چه عواملی باعث اضطراب و استرس در میان کودکان و نوجوانان است؟
اضطراب یک احساس درونی است که برای شناسایی آن در کودکان لازم است به تظاهرات رفتاری آن دقت کنیم. کودکان اضطراب را به شکل های مختلفی نشان میدهند و والدین باید تیزبینانه به دنبال فهم معنای نهفته در پشت رفتارها باشند. اما اینکه چه دلایلی باعث اضطراب در کودکان و نوجوانان میشود بسیار بحث برانگیز است. به شکل کلی گاهی این اضطراب ها در برخی مراحل رشدی طبیعیه و گاهی بیمارگون است. کنترل گری والدین، ندادن حق انتخاب و آزادی به کودک و نوجوان، کمبود اعتماد به نفس، نداشتن مهارت های زندگی از قبیل حل مساله، تاب اوری، ناتوانی در تنظیم هیجانات ؛ خلق و خویی که کودک به شکل ذاتی با آن به دنیا می اید، تجارب مادر در دوران بارداری ، تجارب تولد، ویژگی های محیطی که کودک در آن رشد کرده از قبیل حضور مراقبت کننده های حساس، در دسترس و پاسخگو و عوامل بسیاری در اضطراب کودکان نقش داره و حائز اهمیت هست.
در صورت امکان چند مورد از عوامل رفع اضطراب را بیان کنید؟
متناسب با رویکردی که مشغول به فعالیت هستم ما به دنبال راهبردهای رفتاری و یا آموزش محور نیستیم. هدف این است که ریشه اضطراب ها شناسایی شود و اساسا ظرفیت کودک و نوجوان برای مواجهه موثر با هیجانات چه اضطراب و چه خشم و یا هر احساس دیگری گسترش پیدا کند.
به نظر شما چه مواردی در نوجوان ها باید در نظر گرفت؟
تنها توصیه ای ک به خانواده ها دارم این است که فضای خانواده را طوری شکل دهند که نوجوان بتواند با خانواده صحبت کند، به نقل از استاد عزیزم فضای خانواده به قدری باید گفت و گو محور باشد که اگر یک روز پدر خانه نبود نوجوان به اندازه یک روز حرف نگفته برای پدر داشته باشد.
هیچ پدر و مادری قرار نیست صد در صد خوب باشد ، نه میتواند و نه قرار است چنین اتفاقی بیفتد. همه انسان ها مشکلات و آسیب های خودشان را دارند، به نظر میرسه بزرگترین کاری که یک پدر و مادر در حق فرزندانش میکند این است که خودش را بهتر بشناسد و این واقعا سخت و در عین حال زیباست.
سخن پایانی شما:
در نهایت بهترین پدر و مادر ها کسانی هستند که فرزندانی تربیت کردند که در بزرگسالی با پول خود به روان درمانی مراجعه کنند.
نفیسه صیدقلی پور
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.