تداخل حریم سیاسی شهر همدان در شهر بهار / مشکلی که بعد از 18 سال از آن پرده برداشته شد
طبق نقشه های مصوب در سال 81 مرز سیاسی شهر همدان از زمین های پشت فرمانداری آغاز شده و به طور مورب بلوار کشاورز، مسکن مهر بهار، جزیره شادی، مسجد میدان بهار و میدان بهار و روستای چشمه قصابان را در بر میگیرد و تا دو راهی چشمه قصابان جزئی از همدان است.
در آخرین پنج شنبه ماه مبارک رمضان جلسه ای در دفتر امام جمعه شهر بهار به دعوت شورای شهر بهار با حضور حدود 40 تن از معتمدین ، متنفذین و نخبگان شهر بهار برگزار شد.
در ابتدای این جلسه شهردار بهار به بیان گزارش کار شهرداری در سه سال گذشته پرداخت و سپس به مشکل طرح تفصیلی شهر بهار اشاره کرد و مهمترین مشکل شهر را نبود این طرح تفضیلی بیان کرد و گفت:یکی از مشکلات اساسی شهروندان نبود این طرح است به گونه ای که بخشی از مراجعات به شهرداری درخواست تغییر کاربری زمین است و این تغییر کاربری ها باید به تایید استان برسد و ما وقتی به استان مراجعه می کردیم ، جوابی که به ما می دادند این بود که بهار طرح تفضیلی ندارد و باید اول این مشکل را حل کنید تا بعد تغییر کاربری ها را تصویب کنیم.
علی اصغر خلیلی ادامه داد: در سال 81 اداره راه و شهرسازی مشاوری را به کار میگیرد که طرح هادی شهر بهار را مطالعه کند و طرح جامع را مصوب کند اما متاسفانه این طرح از حدود 14 سال پیش رها شد و پیگیری نشد و نهایتا در انتهای سال 89 و 90 بود که بار دیگر این مشکل مطرح شد و آن تداخل حریم سیاسی و حریم شهری بهار بود ، به طوریکه حریم سیاسی و حریم شهری باید با هم مطابقت داشته باشد اما در مورد شهر بهار این مطابقت وجود ندارد.
شهردار بهار ادامه داد: در سال 89 راه حل حداقلی برای رفع این مشکل در نظر گرفته شد ، اما این طرح قطعی نمی شود و پیگیری هم نمی شود و تا سال 94 به همین شکل پیش می رود که بار دیگر در سال 94 این مشکل مطرح می شود و از اداره راه و شهر سازی تاکید شده که باید مسئله حریم سیاسی شهر حل شود.
خلیلی ادامه داد: در حل این مشکل با افراد زیادی مکاتبه کرده ایم. شخص فرماندار و امام جمعه رایزنی هایی کرده اند.با معاونین استاندار ، مسئولین اداره راه و شهرسازی و استاندار رایزنی هایی شده است اما تاکنون موفق به حل مشکل نشده ایم.
خلیلی با اشاره به نقشه های مصوب گفت: طبق نقشه های مصوب در سال 81 مرز سیاسی شهر همدان از زمین های پشت فرمانداری آغاز شده و به طور مورب بلوار کشاورز، مسکن مهر بهار، جزیره شادی، مسجد میدان بهار و میدان بهار و روستای چشمه قصابان را در بر میگیرد و تا دو راهی چشمه قصابان جزئی از همدان است.
خلیلی اهمیت موضوع را این چنین بیان کرد: هم اکنون با این توصیف به طور مثال در زمان انتخابات همدان می تواند در مسکن مهر بهار صندوق رای گیری قرار دهد چرا که این منطقه به طور قانونی جزء حریم شهر همدان محسوب می شود.
وی ادامه داد: حال درخواست ما این بوده که این حریم اصلاح شود و بیش از 800 هکتار زمینی که بین روستای یکن آباد و چشمه قصابان است به بهار برگردانده شود. خوشبختانه در سال 89 کارای مثبتی صورت گرفت اما پس از آن این کار رها شد تا به سال 94 رسید و امیدواریم که بتوانیم این مشکل را حل کنیم.
در ادامه سید مجتبی حسینی ریاست شورا در تکمیل سخنان شهردار مهمترین دلیل این جلسه را اطلاع رسانی عمومی بیان کرد و گفت: 18 سال پیش بهار بزرگترین بخش کشور بود و در روند شهرستان شدن کبودراهنگ بخش گل تپه و تعدادی از روستاهای بهار را از ما جداکردند و به کبودراهنگ دادند.
حسینی ادامه داد: قبلا بهار را با دو مشخصه می شناختند ، یکی با وجود مقبره آیت الله بهاری و دیگری با غار علیصدر که متاسفانه در آن سالها غار علیصدر از بهار جدا شد و حالا هم چشمه قصابان و یکن آباد را از ما جدا کردند.
وی ادامه داد: زمانی که دو روستای چشمه قصابان و یکن آباد را از بهار جدا کردند به حریم سیاسی توجه نشده و هم اکنون حریم سیاسی نصف شهر را در بر میگیرد.
حسینی ادامه داد: در زمان فرمانداری مهندس ضرابی شورای برنامه ریزی در استان تشکیل شد و اصلاحاتی در این مورد صورت گرفت اما پیگیری نشد و الان ما پیگیر هستیم که مشکل حل شود.
حسینی گفت: در این باره دو پیشنهاد ارائه شده ، یکی اینکه کل روستای چشمه قصابان به بهار برگردد که در این حالت تمام مشکلات ما حل می شود و دیگری اینکه یک یا دو قطعه از روستای چشمه قصابان جدا شده و در همدان قرار گیرد.
وی ادامه داد: تمام خدمات شهری این روستا بر عهده ماست و تمام آلودگی های هوا برای ماست و نخاله های کارخانه های این روستا را ما باید جمع آوری کنیم اما در حریم شهر همدان قرار دارد.
حسینی گفت: ما به دنبال این هستیم که این مشکل به طور مسالمت آمیز حل شود و مردم چشمه قصابان با رضایت قبول کنند که این روستا به حریم شهر بهار برگردد و در این راه تصمیم بر این شد که این مسئله با معتمدین و مردم در میان گذاشته شود تا با میانجی گری بتوان مشکل را حل کرد و اعضای شورا برای حل این مشکل تا وزارت کشور رفته اند و از پتانسیل های موجود شهر بهار ، همچون دکتر صفری، سردار طلایی، فرماندار و امام جمعه استفاده کرده ایم و قبل از انتخابات هم با نماینده شهر جلساتی داشتیم و درخواست جلسه ای در این مورد با ایشان را داشته ایم و امیدواریم که بتوانیم این مشکل را حل کنیم.
در ادامه سید قاسم حسینی از دیگر اعضای شورای شهر به تکمیل سخنان سید مجتبی حسینی پرداخت و گفت: مشکل ما راضی کردن مردم روستای چشمه قصابان در پیوستن به بهار است ؛ چرا که مردم این روستا دل خوشی از مردم بهار ندارند و معتقدند در تملک اراضی جزیره شادی به آنها ظلم شده و به همین دلیل تمام تلاش خود را می کنند که چشمه قصابان به بهار برنگردد و برای این موضوع حمایت نمایندگان مردم همدان یعنی دکتر حاجی بابایی و دکتر خجسته را دارند ، اما ما نتوانسته ایم کاری در این مورد کنیم.
در نهایت حجت الاسلام حاتم نیا ، امام جمعه شهر بهار برای حل این مشکل دو راهکار ارائه داد و گفت: کاری که شما می توانید انجام دهید این است که اول یک طومار تهیه کرده و به امضای مردم برسانید و نشان دهید که مردم چه خواسته ای دارند و دیگر اینکه متنفذین شهر تلاش کنند تا به طور مسالمت آمیز نظر مردم چشمه قصابان را عوض کرده و مرز سیاسی را عوض کنند و برای این موضوع هم باید با دهیاری وارد مذاکره شد.

سوال 1:
چرا تو مسئله اراضی به جای اینکه از مردم چشمه قصابان امضا بگیرن از بهاریا امضا میگیرن؟
سوال2:
منظور از نخبگان این جمع دقیقا چه کسایی هست؟
سوال 3:
این قضیه امضای طومار رو چه کسی راه انداخت؟