به گزارش نشاط شهر به نقل از روزنامه همدان پیام ، روستا را میتوان نماد تولید دانست بهخصوص تولیدات کشاورزی و دامی به فعالیت روستاییان بستگی دارد و بهویژه در روستا نقش زنان بسیار پر رنگ و حیاتی است بهطوری که زن روستایی در سطح جهانی دارای روزی مختص به خود است.
بررسی شعار زنان روستایی«تولید غذای خوب برای همه در ایران» با نگاهی به بازار محصولات کشاورزی و سبد غذایی خانوار شهری و حتی روستایی از ضعفی اساسی در این حوزه خبر میدهد چراکه با تغییر سبک زندگی، نقش زنان در تولید در حال کاهش است.
بهراستی میتوان گفت که جایگاه و نیازهای زن روستایی در کشور ما مورد غفلت قرار گرفته است. زنان روستایی درحال از دست دادن جایگاه تولیدمحور خود در روستاها هستند و به دلیل برنامهریزی نداشتن و حمایت نکردن از آنها اغلب به عاملی برای افزایش نرخ مهاجرت از روستا به شهر تبدیل شدهاند.
وضعیت زن روستایی را میتوان فراموش شده دانست. در روستایی که خود متولی مشخصی ندارد زن روستایی به عنوان یک نیروی انسانی توانمند و با ظرفیت برای توسعه کشور، بیبرنامه رها شده است و در جنگی نرم از مقام تولیدکنندگی به سوی مصرفگرایی سوق داده میشود.
کاهش نرخ روستانشینی در حدود 26درصد در ایران و مصرفگرایی جامعه روستایی ایران از شواهد شکست برنامههای حمایت از روستاییان، وجود رفاهیات در شهر و افزایش فاصله درآمدی در شهر نسبت به روستا بوده است این در حالی است که بیش از 90 درصد تولیدات کشاورزی و دامدارای ایران در روستاها تولید میشود.
برای دستیابی به راهکاری مؤثر در جهت جلوگیری از مهاجرت زنان میبایست به جایگاه زن روستایی توجهی ویژه داشت.
فقر تعیینکننده است
محقق و دانشیار دانشگاه بوعلیسینا در این ارتباط به خبرنگار ما میگوید: زنان روستایی از گذشته دور از محرومترین قشر جامعه بودند که مورد فراموشی قرار گرفتند.
موسی اعظمی ادامه میدهد: در زندگی مبتنی بر نظام بهرهبرداری نقش زن روستایی بسیار دشوارتر بود، اما در حالحاضر جامعه ایرانی در حال گذار و توسعهنیافتگی است بهطوری که یکسری سنتهای گذشته و یکسری از مباحث مدرنیته در زندگی ایرانیان و زن روستایی بهصورت توأم وجود دارد .
وی میگوید: تغییر سبک زندگی نسبت به گذشته برای همه پیش آمده است و برای زن روستایی نیز به دنبال تغییر نسبی کشاورزی از کشاورزی معیشتی به کشاورزی اقتصادی برخی از فعالیتهای روزمره مثل دامداری کاهش داشته و ممکن است فعالیتهایی مانند صنایع تبدیلی مانند تهیه ترشیجات و... افزایش داشته باشد، اما درکل زن روستایی نیز به دنبال راهی برای افزایش رفاه و خرده درآمد است و میخواهد از مواهب توسعه بهرهمند شود.
وی با تأکید بر اینکه فقر تعیینکننده است، بیان میکند: اینکه تا چه اندازه اعضای خانواده در سختی و مشقت باشند و تمکن مالی خانواده در چه حد باشد در نقشآفرینی زن روستایی اثرگذار است.
اعظمی نقش زن روستایی در مهاجرت را نیز مهم دانسته و میگوید: هماکنون جمعیت روستایی کشور نسبت به 40 سال گذشته بسیار کاهش یافته و به حدود 26درصد رسیده است که در باب دلیل آن باید به اصول معیشت پایدار توجه کنیم.
اگر در روستا معیشت پایدار وجود داشته باشد مهاجرت روند افزایشی نخواهد داشت هرچند بر خلاف تصور معمول در جامعه اگر تولید ثروت، تحصیلات و حرفه در روستا افزایشی باشد در افزایش مهاجرت اثر مستقیم دارد در حالی که کاهش فاصله درآمدی بین روستا و شهر روند مهاجرت را نزولی میکند.
وی بیان میکند: توانمندسازی زنان امری مهم در توسعه روستایی است و دنیا در حالحاضر در حال بهرهبرداری از این استراتژی است. این در حالی است که در ایران برای مثال با ورود اینترنت به خانههای روستاییان زن روستایی دچار تناقض شده و از یکجهت با دنیای جدید روبهرو میشود و از طرفی دیگر راهی برای رقابت با این دنیا پیدا نمیکند که این امر بیانگر نیاز جدی برای توانمندسازی زنان و آموزش مهارتهای جدید است چراکه زنان روستایی دارای ظرفیت بالایی هستند.
اینترنت، راهی برای توانمندسازی زن روستایی
ایجاد معیشت پایدار با وجود خشکسالی در کشور یک چالش پیش روی دولت برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و رشد حاشیهنشینی محسوب میشود. در این میان محور قراردادن زن روستایی و بهرهگیری از ظرفیت زنان در ایجاد درآمد و تولید ثروت در روستا میتواند راهکاری برای بازگشت جایگاه مهم زن روستایی در خانوار باشد.
افزایش ضریب نفوذ اینترنت روستایی در حدود 99 درصد است در حالی که زنگ خطری برای تغییر نقش زن روستایی از تولیدکنندگی به مصرفکنندگی محسوب میشود میتواند با برنامهریزی و جهتدهی هوشمندانه با آموزش سریع و ارزان مهارتها به نقطه عطفی برای توانمند شدن زنان روستایی و حضور آنان در بازارهای ملی و بینالمللی تبدیل شود.
در مجموع راهکارهای فراوانی برای توانمندسازی زن روستایی وجود دارد که نیازمند ورود جدی سیاستگذاران در این حوزه و برنامهریزی کوتاه، میانمدت و بلندمدت است تا از ظرفیتهای بینظیر این قشر در آبادانی کشور بهره گرفته شود.
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.