سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری نشاط شهر

به مناسبت روز ملی مرتع و مرتع داری مراسمی در ارتفاعات روستای فسیجان از توابع شهرستان بهار برگزار شد.

شناسه خبر: 16334

 

به گزارش نشاط شهر به نقل از روابط عمومی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار، مهندس اسفندیار خزائی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان از تراکم دام بیش از ظرفیت در مراتع این استان خبر داد و گفت: ظرفیت مجاز مراتع همدان ۶۹۰ هزار واحد دامی است، اما هم‌اکنون میزبان یک میلیون و ۸۰۰ هزار دام هستیم. 

 

مدیرکل منابع طبیعی همدان، راه حل برون‌رفت از این مشکل را «مدیریت هوشمندانه چرای دام» و استفاده از پسماندهای کشاورزی برای تأمین خوراک دام عنوان کرد و گفت: برای جلوگیری از وارد شدن خسارت به مراتع طول دوره چرای دام، بازه ای کوتاه‌تر شده و پسماندهای کشاورزی نیز برای تغذیه دام استفاده می شود تا فشار بر مراتع کمتر شود. 

 

خزایی با بیان اینکه این وضعیت، مراتع را به‌سمت فرسایش شدید و تشدید ریزگردها سوق می‌دهد، تأکید کرد: اگر پوشش گیاهی از بین برود، شاهد آغاز فرسایش خاک و افزایش گردوغبار خواهیم بود که پیامدهای آن برای استان و کشور فاجعه‌بار است.

 

وی با اشاره به شناسایی ۱۸۶۰ گونه گیاهی در مراتع همدان، از وجود گونه‌های منحصر به فردی مانند «مفرا» و «آویشن الوند» در این مناطق خبر داد و گفت: از این تعداد ۳۰۰ گونه خوراکی دارویی صنعتی و معطر هستند و نابودی این ذخایر ژنتیکی، اکوسیستم منطقه را با بحران مواجه می‌کند. 

 

وی با بیان اینکه هم اکنون در هر هکتار یک واحد دامی در مراتع چرا می‌کند، اعلام کرد: با وجود اینکه مراتع همدان تنها ۱٪ از مراتع کشور را تشکیل می‌دهند، اما به دلیل تراکم بالای پوشش گیاهی، ۳٪ تولید علوفه ملی را تأمین می‌کنند.

  

وی افزود: ۷۰ هزار هکتار از مراتع درجه یک استان در اختیار عشایر است که می‌توان با بهره‌گیری از دانش بومی آنان در احیای مراتع و توسعه پایدار همکاری کرد.

 

خزایی با اشاره به موقعیت ویژه مراتع همدان در دو ناحیه رویشی زاگرس و ایران تورانی، نقش این عرصه‌ها را در تولید اکسیژن و مهار کانون‌های گردوغبار حیاتی خواند و تاکید کرد: مراتع تنها یک واحد اقتصادی نیستند، بلکه خط دفاعی ما در برابر بحران‌های زیست‌محیطی هستند.

 

 

مدیر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار نیز از وجود ۸۲ سامان عشایری و روستایی در این شهرستان خبر داد و گفت: پروژه‌های آبخیزداری و نصب آبشخورهای فلزی با هدف حفظ منابع آب و خاک و تأمین آب شرب دام و حیات وحش اجرایی شده است.  

  

مهدی محمدی، مدیر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار، با اشاره به وجود ۸۲ سامان در این شهرستان اظهار داشت: ۷ سامان از این تعداد عشایری و مابقی روستایی هستند. 

 

وی وسعت مراتع شهرستان بهار را ۴۱ هزار و ۶۰۸ هکتار عنوان کرد و افزود: وظیفه اصلی ما حفظ، حراست، احیا و بهره‌برداری اصولی از اراضی ملی است.

 

محمدی به سامان فسیجان با وسعت ۶۶۰ هکتار اشاره و تصریح کرد: عشایر این منطقه به مدت ۴ ماه از سال در سامان فسیجان مشغول بهره‌برداری هستند. 

 

وی خاطرنشان کرد: اجرای پروژه‌های آبخیزداری در حوزه فسیجان، از جمله احداث بندهای رسوب‌گیر، از اقدامات کلیدی برای حفاظت از آب و خاک بوده است.

 

مدیر منابع طبیعی شهرستان بهار همچنین از نصب دو دستگاه آبشخور فلزی در ارتفاعات روستای حیدره قاضی خان خبر داد و گفت: این آبشخورها با هزینه ۱۴ میلیون تومان (هر دستگاه ۷ میلیون تومان) با هدف تأمین آب شرب سالم و در دسترس برای دام و حیات وحش، همچنین توزیع مناسب دام در مراتع نصب شده‌اند. 

 

محمدی در پایان تأکید کرد: این اقدامات گامی مؤثر در راستای حفظ تعادل اکولوژیک و بهره‌وری پایدار از منابع طبیعی منطقه است.

 

فرماندار شهرستان بهار با تاکید بر ضرورت حفاظت از منابع طبیعی، هشدار داد نابودی مراتع و گیاهان، خطری جدی برای نسل بشر محسوب میشود و امنیت غذایی و اقتصاد کشور را تحت الشعاع قرار میدهد.  

 

ابراهیم لشکری آزاد، در ادامه سخنان خود اظهار کرد: نابودی مراتع و گیاهان، پیامدهای ویرانگری برای حیات انسان به همراه خواهد داشت.

 

 

لشکری افزود: دارایی های ما به نوعی متاثر از طبیعت است؛ چراکه گیاهان، حیات و اکسیژن را برای ما فراهم میکنند و تامین امنیت غذایی و بخش عمده اقتصاد کشور نیز به منابع طبیعی و مراتع وابسته است.

 

وی با اشاره به مسئولیت همگانی در حفظ محیط زیست افزود: همه ما موظفیم در راستای حفاظت از منابع طبیعی و فرهنگ سازی در این زمینه گام برداریم و اجازه استقرار صنایع آلاینده و مخرب محیط زیست نباید داده شود. 

 

وی افزود: توجه به چرای به موقع و متناسب دامها و جلوگیری از چرای زودهنگام مراتع توسط عشایر، از جمله مواردی است که باید با دقت مورد توجه قرار گیرد.

 

لشکری در پایان خاطرنشان کرد: حفاظت از طبیعت تنها وظیفه نهادهای دولتی نیست، بلکه مشارکت عمومی و آگاهی بخشی به جامعه برای تحقق این هدف حیاتی است.

 

 

 

انتهای پیام/ص


برچسب ها: بهار#
ارسال نظرات

*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست

* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.

* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.

نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
سیاسی