ریحانی بیان کرد: به غیر از کنترل سطح زیر کشت، از راههای دیگرِ نجات می توان به گسترش کشتهای قراردادی و گسترش صنایع تبدیلی نام برد و امیدواریم همه این امور به زودی با اتحاد و عزم ملی، بخش خصوصی، تشکلهای تعاونی، کشاورزان، مسئولین جهادی ، جهاد کشاورزی، نمایندگان انقلابی و دیگر مسئولین میسر خواهد شود.
در ادامه نظر قاسم قاسمی طاهر یکی از کشاورزان بهار را در مورد مازاد سیب زمینی جویا شدیم.
مازاد ۵۰۰ هزارتنی سیب زمینی!وی با اشاره به نامگذاری سال بعنوان جهش تولید افزود:میتوان گفت باتوجه به جهش تولید محصول سیب زمینی و افزایش تولید سالانه ی این محصول نسبت به سال قبل، این امر تحقق یافته اما با توجه به شرایط کرونایی امسال، صادرات محصول نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته و همچنین مصرف سرانه داخلی با توجه به کمتر شدن مراسمات و کاهش مصرف رستوران ها و هتل ها به این آمار تأثیر دوچندانی گذاشته و متاسفانه اکنون شاهد این مازاد در بازار کشاورزی بهار هستیم .
وی در ادامه افزود:با توجه به اینکه امسال مصرف کاهش یافته و از طرفی میزان تولید نسبت به هر سال افزایش یافته با مازاد ۵۰۰ هزار تنی محصول سیبزمینی در سطح کشور مواجه شده ایم و پیشبینی میشود با این روند، در سال ۱۴۰۰ هم هدررفت منابع آبی، خاکی و سرمایه ای را شاهد باشیم؛اما با همت،همکاری و ذهن اقتصادی کشاورزانمان میتوانیم از این بحران و زیان غیرقابل جبران جلوگیری کنیم.
در ادامه با مهندس علی اصغر فزونی کارشناس ارشد کشاورزی همکلام شدیم؛
وی با اشاره به سال جهش تولید گفت: کشاورزان ما عنوان جهش تولید را عملیاتی کردند و توانستند کشور را به شرایطی برسانند که از نظر تغذیه بی نیاز کنند، اما از طرفی شرایط کشت سال پیش رو شرایط مساعدی نیست و امکان دارد کشاورز از لحاظ مازاد موجود در بازار ضرر ببیند.
وی درادامه اظهار داشت: کشاورزان جزء معدود قشرهایی هستند که کمک حال کشور دراوضاع نابسامان اقتصادی هستند ، چرا که با وجود نرخ بالای نهادههای کشاورزی و مقرون به صرفه نبودن فروش و همچنین هزینه های بسیار بالای تولید محصولات،اغلب با حداقل قیمت و حتی پایینتر از هزینه کشت باز هم دست ازتلاش برنداشته و به کار تولید ادامه میدهند.
وی یکی دیگر ازدلایل مازاد محصول را کاهش صادرات به کشور عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس دانست وگفت:تولید بیش از نیاز محصول سیب زمینی درسال جاری که به طرز عجیبی افزایش یافت وهمچنین شرایط کرونایی ،صادراتی آنچنانی انجام نپذیرفته است واکنون شاهد مازاد محصول هستیم.
قیمت امسال سیب زمینی با قیمت ۱۰ سال پیش فرقی نکرده! فزونی اذعان کرد:حدود ۱۰ سال پیش قیمت محصول سیب زمینی حدوداً قیمت امسال یعنی همان ۱۵۰۰ تومان بود و دلیل رکود فعلی ازدست دادن بازار عراق است چرا که درحال حاضر این کشور محصولات عمده کشاورزی خود را از کشور ترکیه تامین میکند و قسمت کمتری ازواردات کشور خود رابه کشور ما اختصاص میدهد.
این کارشناس ارشدکشاورزی درادامه تصریح کرد: در حال حاضر صادرات محصول به مقادیر بسیارکم به افغانستان و ازبکستان و معدود کشورهای همسایه انجام میگیرد.
وی گفت:کشاورزان بهاری درچند سال اخیر به هرشیوه ممکن و درسخت ترین شرایط، محصول خود را تولیدکردهاندچرا که برای گذراندن زندگی خودچاره دیگری جز کشت این محصول ندارند ومتاسفانه با جا نیفتادن الگوی سطح کشت از لحاظ فرهنگی و اجتماعی،کشاورزان هرسال متحمل ضررو زیان فراوان میگردند.
ضعف مدیریتی عامل نوسانات قیمتوی دربخش دیگری ازمصاحبه خود ازنوسانات شدید قیمتی میوه و صیفی جات انتقاد کردوگفت: گاهی اوقات قیمت این محصولات بسیار بالا و گاهی بسیار پایین است،که دلیل این مسئله را نیز ضعف مدیریتی میتوان عنوان کرد؛ قیمت این محصولات باید در یک حد منطقی بماند که نه کشاورز ضرر کند نه به مصرف کننده اجحاف شود.
وی درپایان اظهارداشت:وزارت جهاد کشاورزی، به عنوان متولی تنظیم بازار باید میزان نیاز بازار و صادرات را مشخص کند و براین اساس الگوی کشت را تنظیم نماید و به کشاورزان اعلام نماید چه میزان از هر محصول راکشت کنند،بدین ترتیب دیگر شاهد چنین مشکلاتی نخواهیم بود؛مازاد عرضه دربرابر تقاضابحران جدی دربازار ایجادکرده است که صادرات مازاد به بازارهای هدف،تنها راهکار رفع بحران به شمار می رود که این هدف با ارائه مشوقها وبسته های تشویقی برای صادرکنندگان میسر میگردد.
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.