آنچه زمینه بحران کمآبی موجود در شهر همدان را بیشازپیش فراهم و تشدید کرده است، خشکسالیهای طولانیمدت در سالهای متمادی، عدم بازنگری در الگوی کشت گیاهان زراعی و جایگزینی محصولات سازگار با شرایط حال حاضر، عدم مدیریت یکپارچه و صحیح و عدم آسیبشناسی و ارائه راهحلهای بنیادین حداقل در ۱۰ سال گذشته توسط دولتهای پیشین است. مشکل کمآبی تنها مختص همدان نیست و چند استان دیگر نیز با این مشکل درگیر هستند؛ بنابراین چون مشکل ریشهای کمبود آب همدان با نگاههای گذرا و اقدامات مدیران وقت حلوفصل نشد، در سال ۸۳ در سفر رهبر معظم انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای (مد ظله العالی) به استان، پروژه آبرسانی به شهر همدان تصویب شد. این طرح تا سال ۸۶ در مرحله تحقیقات باقیمانده و اوایل دهه ۹۰ اقداماتی برای اجرای پروژه انجام شده بود که با مجموع اقدامات انجام شده در این ۱۷ سال گذشته به شکل غیرمتعارف تا پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم، به دلیل اختصاص نیافتن اعتبار، تأمین نشدن منابع مالی و عدم پیگیریهای جدی، موجب شد در مقطعی از سالهای گذشته با کند شدن روند اجرایی و حتی تعطیلی مواجه شود و در این مدت کمتر از۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
با آغاز به کار دولت سیزدهم در استان، در بدو ورود، با بحران کمآبی و در ادامه برنامه قطع کردن آب توسط دستگاههای مربوطه مواجه شدیم که نخستین اقدام مخالفت با برنامههای کوتاهمدت به دلیل عدم اثرگذاری در فرایند صرفهجویی و اصلاح الگوی مصرف بود که صرفاً نارضایتی مردم را به دنبال میداشت. از آنجا که برنامه دولت مردمی و انقلابی سیزدهم تکمیل پروژههای نیمهتمام بود این اقدام در دستور کار دولت قرار گرفت و یکی از این پروژههای اولویتدار که بهسرعت در دستور پیگیری، اجرایی و عملیاتی قرار گرفت، طرح آبرسانی بینحوضهای به شهر همدان بود. دولت سیزدهم خود را موظف و مکلف به حل این بحران دانست و اقدامات و اعتبارات ویژهای نیز برای این طرح بزرگ در نظر گرفت. در ادامه با تأکیدات رئیس محترم جمهور و تلاشهای مجموعه وزارت نیرو، اعتبارات ویژهای برای این «ابر پروژه» در نظر گرفته شد و برای تکمیل آن ۲سال زمان نیاز بود؛ اما مدیریت استان، تمام توان خود را به کار گرفت تا این پروژه را تکمیل کند. مجموع این اقدامات باعث شد تا در طول چهار ماه از عمر دولت سیزدهم، بهاندازه ۱۷ سالی که این پروژه زمینمانده بود، کار انجام شود و در مجموع به ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی برسد.
یکی از دلایل مهم در تأخیر این پروژه، به دلیل عدم تأمین تجهیزات بود؛ تجهیزات موردنیاز این پروژه، فقط توسط یک شرکت در کشور تولید میشود و از طرفی با توجه به بحران کمآبی در برخی از استانهای کشور، تقاضاهای بسیار بالای تجهیزات و تأمین آن توسط شرکت مزبور، زمانبر شد. تأمین تجهیزات این ابر پروژه کار آسانی نیست، اما مجموعه مدیریتی استان، مرحله تهیه تجهیزات برای ۱۴۰ کیلومتر لولهگذاری با لولههایی به قطر ۱۶۰ سانتیمتر در عمق چهارمتری زمین، ساخت سریع اتصالات و لولهها، طراحی موتورها و الکتروموتورها و تأمین برق آنها، تهیه ژنراتور و تأمین مصرف سوخت آن و تهیه ۳۶ پمپ را در دستور پیگیری جدی قرار داد و تاکنون نیز بخش چشمگیری از این تجهیزات آماده و در حال انجام است. علاوه بر این، سه ایستگاه پمپاژ در مسیر انتقال آب از این مسیر وجود دارد که بر همین اساس دو مخزن از مخازن این ایستگاهها بهصورت پیشساخته تهیه شده است. همچنین این خط نیازمند ۹۰ کیلومتر خط انتقال برق است که با بهرهگیری از دیزل ژنراتورهای سیار انجام خواهد شد.
در همین حال با توجه به اینکه حجم آب ذخیره شده در سد اکباتان کمتر از سالهای گذشته شد برای رویارویی با کمآبی، کاهش مصرف آب ادارات در دستور کار قرارگرفته و در گام نخست ممنوعیت استفاده از شبکه آب شرب شهری برای آبیاری فضای سبز محوطه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد. در ادامه یک جدول زمانبندی توسط آب منطقهای تنظیم شد که فشار آب در ساعاتی از شبانهروز در برخی نقاط کاهش و در برخی نقاط نیز افزایش پیدا کند. این اقدام بهصورت موقت انجام شد تا فاز اول پروژه آبرسانی به شهر همدان تکمیل و راهاندازی شود. لذا با توجه به گزارشهای موجود و منابع آبی استان طی جلسات متعدد با کارشناسان مربوطه، کاهش مصرف و تشویق مردم به مصرف بهینه، صرفهجویی و رعایت الگوی مصرف و با توجه به این نکته که بیش از ۸۵ درصد منابع آب توسط بخش کشاورزی در همدان مصرف میشود، درصدد وارد کردن منابع آب چاههای کشاورزی بهعنوان منابع آب جدید به مدار شدیم. طی رایزنیهای انجام شده، چاههای کشاورزان شهرستان بهار، کبودرآهنگ و پیرامون همدان، برای رفع بخشی از مشکل کمآبی، بهصورت امانی در اختیار قرار گرفت؛ چون در شرایط کنونی، آب شُرب مردم از کشاورزی مهمتر است.
ازنظر فنی، امکان انتقال آب چاههای کشاورزان به برخی از نقاط شهر وجود نداشت، اما با احداث خط ۱۶ کیلومتری، حلقه اتصالات و رینگ شهر تکمیل میشود و میتوانیم به هر نقطه دیگری که خواستیم آب را انتقال دهیم. همانطور که وزیر نیرو تأکید داشتند، در چند هفته آینده این اتصال انجام و مشکل آب شرب نیز حل خواهد شد.
در پایان باید گفت که هرچند قطعی آب مشکلات و سختیهایی را برای مردم صبور و شریف همدان ایجاد کرده، اما مجموعه مدیریتی استان تلاش داشته با ارتباط مستمر با مردم و اطلاعرسانی با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای رسانهای، شهروندان محترم همدان را در جریان فرایند پیشرفت لحظهای طرحهای آبرسانی به همدان قرار دهد که این مهم تا حد زیادی باعث اطمینان خاطر مردم نسبت به تلاش و کوشش جهادی مسئولان دولت مردمی و انقلابی سیزدهم شده است.
لازم است اعلام کنم که طرح خط کنارگذر، در مرحله تست قرار دارد و با پایان این مرحله، وارد مدار آبرسانی خواهد شد. همچنین رودخانه سیمین به عنوان یکی از سرشاخههای رودخانه آبشینه در بالادست سد اکباتان، بازگشایی شده و براساس بررسیهای صورت گرفته، این رودخانه در حال حاضر ۱۵۰ لیتر بر ثانیه آب را به پشت سد اکباتان منتقل میکند. هدایت آب این رودخانه سبب خواهد شد مخزن سد اکباتان از این میزان کمتر نشود. این میزان آب، در حال ورود به مخزن سد است. بزودی، آب رودخانه روستای اِبِرو نیز به سد اکباتان هدایت میشود.
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.