سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری نشاط شهر

بر اساس یک تعریف رایج، مسئولیت اجتماعی وظیفه‌ای است که تک‌تک افراد یک جامعه در قبال جامعۀ خود بر عهده دارند؛ درواقع چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی، وظیفه دارند به‌گونه‌ای عمل کنند که به‌نفع «جامعه» به‌عنوان یک «کل مشترک» باشد و معمولاً بسته به اینکه خود را عضو کدام جامعه‌ها می‌دانیم، این مسئولیت به انواع و اشکال مختلفی تقسیم می‌شود.

شناسه خبر: 16230

 

 

بر اساس یک تعریف رایج، مسئولیت اجتماعی وظیفه‌ای است که تک‌تک افراد یک جامعه در قبال جامعۀ خود بر عهده دارند؛ درواقع چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی، وظیفه دارند به‌گونه‌ای عمل کنند که به‌نفع «جامعه» به‌عنوان یک «کل مشترک» باشد و معمولاً بسته به اینکه خود را عضو کدام جامعه‌ها می‌دانیم، این مسئولیت به انواع و اشکال مختلفی تقسیم می‌شود.

 

مسئولیت اجتماعی فردی؛ هر شهروند یک مسئول

مسئولیت اجتماعی به عنوان چارچوبی اخلاقی شخص را، در مشارکت به امور اجتماعی که  عمل به آن در سطح وسیع به منفعت جامعه خواهد بود، متعهد می سازد و این مسئولیت در شهرستان بهار در سالهای اخیر تا حدودی رنگ باخته است بطوری که بر اساس تحقیق میدانی در شهرهای مهاجران و صالح آباد این مسئولیت نسبت به شهرهای لالجین و سپس بهار کمرنگ‌تر نمود داشته و نیازمند آن است تا با همکاری فعالان اجتماعی و رسانه در پررنگ تر کردن این مقوله تلاش وافری شود. 

 

 مسئولیت اجتماعی به این معناست که فرد به عنوان عضوی از جامعه، مشارکت فعالانه داشته و نسبت به مشکلات و معضلات بی تفاوت نبوده و در تغییرات و بهبود شرایط بتواند سهیم باشد. این مشارکت و حضور فعال، از شرکت در پاکسازی محیط زیست تا کمک نقدی یا شرکت در مراسم اجتماعی و اظهار نظر کارشناسی در امور جامعه و مطالبه و نقد منصفانه و درست در امور شهرو روستا و .... را در بر می گیرد.

 

مسئولیت اجتماعی نقطه مقابل بی تفاوتی

مسئولیت اجتماعی در نقطه مقابل بی تفاوتی قرار دارد؛ هرگاه معضل یا بحرانی در جامعه پدید بیاید، هر شهروند مسئول وظیفه خود می داند برای رفع آن معضل به نوبه خود مشارکت موثر داشته باشد تا در رفع آن بکوشد. مسئولیت اجتماعی طیف گسترده ای از فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و ....  را در بر می گیرد و افراد جامعه در هر سطح و طبقه ای، در قبال اتفاقاتی که در جامعه رخ می دهد و یا در شرف رخ دادن بوده و یا نیازمند رخ داد است،  مسئول هستند و تحت هیچ شرایطی این مسئولیت از آنان ساقط نمی شود.

 

برای مسئولیت پذیری تنها شرکت در فعالیت های اجتماعی کافی نیست بلکه باید این مسئولیت به سبک زندگی فرد و بخشی از ارزش ها و سیستم اعتقادی او تبدیل شود تا بتوان گفت این فرد از نظر اجتماعی مسئول است.

 

مسئولیت های اجتماعی گرچه امری کاملا داوطلبانه بوده و تنها خود فرد باید نسبت به آن ها تصمیم گیری کند، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که هرگونه تعهدی الزام آور است و سر باز زدن از آن به منزله کوتاهی و سهل انگاری تلقی می شود. علاوه بر این، تبعات ناشی از این سهل انگاری نیز گریبانگیر خود فرد نیز خواهد شد.

 

احساس مسئولیت برای مشارکت در فعالیت های اجتماعی به ارتقای کیفی و بهبود زندگی افراد جامعه کمک می کند. به بیان دیگر، فرد مشارکت کننده گرچه داوطلبانه و گاه بی چشمداشت و تنها برای انجام مسئولیت وارد عرصه می شود اما در نهایت نتایج و اثرات مثبت این اقدامات شامل حال او نیز خواهد شد.

 

زمانی که فرد با احساس تعهد وارد عرصه مسئولیت اجتماعی خویش می شود، با کمک به طبقه آسیب پذیر جامعه از عوارض ناشی از توسعه در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره می کاهد و بدین ترتیب اقشار آسیب پذیر کمتر متحمل رنج و سختی می شوند.

 

یک شهروند مسئول همواره مسائل اجتماعی را به عنوان حیات اجتماعی خویش می پذیرد و نسبت به مسئولیت های خویش کوتاهی یا ساده نگری نمی کند چراکه بخوبی از تاثیر نقش خویش بر بهبود اوضاع  آگاه است.

 

انسجام و وحدت اعضای جامعه، از جمله مهم ترین عواملی هستند که موفقیت آن ها را تضمین می کند  جامعه را به سوی رشد و تعالی سوق می دهد. در مسئولیت اجتماعی فرد به عنوان عضوی از جامعه، مشارکت فعالانه دارد و نسبت به مشکلات و معضلات بی تفاوت نبوده و در تغییرات و بهبود شرایط باید سهیم باشد. هیچ کجا به اندازه رسانه برای ترویج و توجه دادن بنگاه ها و مردم به موضوع مسئولیت اجتماعی ظرفیت ندارد . توجه داشته باشیم مسئولیت های اجتماعی سازمان ها در قبال مردم باید تبدیل به یک دغدغه در میان مسئولان و مردم شود. آن وقت جامعه سالم تر و در نتیجه سرمایه اجتماعی بالایی خواهیم داشت.

 

امروز می بینیم که سخن از بی تفاوتی اجتماعی و آسیب های ناشی از آن در بخش هایی از جامعه مطرح می شود. توجه بیشتر به مسئولیت اجتماعی و نهادینه کردن آن در اذهان عمومی موضوعی است که نیاز به فرهنگ سازی و تبدیل شدن به دغدغه عمومی دارد تا آثار و برکات آن همچون گذشته در جامعه تسری یابد و طبعا یکی از مهمترین ارکان گسترش چنین فرهنگی در جامعه رسانه ها هستند و نقش رسانه به لحاظ فراگیری و وظیفه اش در این زمینه در ابعاد مختلف قابل توجه است.

 

با این حال در شهرستان بهار با تلاش فعالان رسانه های دیداری، شنیداری و مکتوب در فضای واقعی و مجازی نیازمند فعالیت ملموس تر افراد در حوزه های اجتماعی بوده و برای پیشبرد اهداف شهرستان در شهرها و روستاهای منطقه نیازمند آنیم که تک تک افراد جامعه در قبال جامعه ای که در آن زندگی می کنند احساس مسئولیت بیشتری کرده و خودرا در تصمیمات محل زندگی خود شریک بدانند .

 

 

احمد رجبی راغب، خبرنگار و فعال رسانه 

 

 

انتهای پیام/ص


برچسب ها: بهار#
ارسال نظرات

*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست

* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.

* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.

نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
اجتماعی، اقتصادی