خودکشی سومین علت شایع مرگ و میر در سنین 15 تا 44 سال می باشد.همه افراد جامعه در معرض خطر می باشند و افکار خودکشی یک عامل پیشگویی کننده مهم براي اقدام به خودکشی و تکمیل آن است.
توجه به لزوم انجام مداخلات لازم در حوزه خودکشی به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی روبه رشد و به منظور پیشگیری از اقدام مجدد افراد در لالجین است.
دراین شهر با توجه به اینکه از ابتدای سالجاری تاکنون تعداد افراد خودکشی کننده به بیش از انگشتان یک دست رسیده و در چند سال اخیر شاید به بیش از چندین نفر رسیده ، اهمیت توجه به این مقوله را در لالجین دوچندان نموده است.
پدیده خودکشی، به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی روبه رشد، بر زیان های فردی، خانوادگی و روانی-اجتماعی این آسیب که نیازمند توجه فوری دستگاه های متولی از جمله وزارت بهداشت، درمان آموزش پزشکی است، تاکید می کند.
مهمترین عوامل خودکشی اختلالات روانی، افسردگی، تنهایی، نا امیدی، عوامل خانوادگی، ضعف اعتقادات مذهبی و عوامل استرسزا وتاب آوری پایین می باشد .
بر اساس یک تحقیق علمی و دانشگاهی هنوز آحاد جامعه از اختلالات روان پزشکی مرتبط با کودک و نوجوان آگاه نیستند. بسیاری از اختلالات روانی بین کودکان و بزرگسالان مشترک است، بخشی از آنها در کودکی بروز پیدا میکند و بخشی دیگر تنها مربوط به دوران کودکی است که باید با انواع آنها آشنا شد: «مثلا اختلالات مرتبط با تکلم یا مشکلات مرتبط با مهارتهای حرکتی و مهارتهای عصبی-عضلانی، اختلال درخودماندگی که با عنوان طیف اوتیسم آن را میشناسیم، نقص توجه یا بیش فعالی، اضطراب جدایی، اختلالات خلقی مثل افسردگی، اختلالات اضطرابی مثل وسواس. همه اینها امکان دارد علائم اختلالات روانی باشد و تا بزرگسالی ادامه یابد. همه اینها میتوانند در بزرگسالی شروع شوند و همچنین میتوانند از کودکی یا نوجوانی آغاز شوند. نکته مهم اینکه بروز این علائم در کودکی نشان از رشتههای ژنتیکی دارد که لزوم توجه بیشتر اطرافیان را میطلبد. اختلال افسردگی هم جزء مواردی است که میتواند شروعی در کودکی یا نوجوانی داشته باشد. در سنین پیش از دبستان، شیوعش حدود سه دهم درصد است. در سنین مدرسه همین شیوع به دو تا سه درصد میرسد و همین عدد در دوران نوجوانی به چهار تا هشت درصد خواهد رسید. در کودکی این نسبت بین دختران و پسران مساوی است، اما در دوران نوجوانی دختران دو تا سه برابر بیش از پسران به افسردگی مبتلا میشوند. افسردگی در دوران کودکی با علائم متفاوت و غیرمعمولی از آنچه ما در دوران بزرگسالی میشناسیم، بروز میکند. مواردی مثل حس گناه، بی ارزشی، کم و زیاد شدن خواب، ازبین رفتن حس لذت، حس غمگین بودن و انرژی نداشتن. کودکان شاید نتوانند علائم درونی را مثل غم به خوبی ابراز کنند. اما والدین میتوانند برخی از این موارد را حس کنند. مثلا کم و زیاد شدن خواب، اشتها یا تغییر در عملکرد تحصیلی، بی میلی برای بازی کردن، داشتن حس گناه فراوان، بی قراری مداوم یا کندی بسیار. نوجوانها این علائم را بهتر میتوانند ابراز یا درباره آن صحبت کنند. همه علائمی که در کودکان گفتیم، به علاوه میل رفتن به سمت مصرف مواد مخدر، ضداجتماعی شدن با بروز رفتارهایی همچون فرار از مدرسه هم میتواند در نوجوانان خود را بروز دهد و قابل شناسایی برای والدین باشد. همچنین، یک علامت بسیار مهم درباره افسردگی کودکان و به خصوص نوجوانان حس خشم است. باید شک کنیم که اگر یک کودک یا نوجوانی از میزان معمول بیشتر زودرنج و حساس شده و خشم از خود بروز میدهد، شاید به افسردگی مبتلا شده باشد.
بجاست که والدین و اطرافیان هوشیار که متوجه علائم شده اند ، برای درمان سراغ افراد متخصص بروند و به طور هم زمان فراموش نکنند که نقش خودشان به عنوان والدین تا چه اندازه در روند درمان اهمیت داردوقتی فردی دچار اختلالات روان پزشکی میشود، جدای از درمانهای دارویی، نیازمند حمایتهای خانوادگی و اجتماعی است. اختلالات روانی عموما زیستی-روانی-اجتماعی هستند.
خودکشی جزء تصمیماتی است که عموما با اختلالات افسردگی ارتباط دارد. اگرچه درمان باعث شده این اقدامات کمتر شود. گفته میشود در زیر ۱۲ سالهها اقدام به خودکشی کامل نادر است، چون آنها توانایی کمتری برای طراحی نقشه خودکشی دارند. اما این روزها دسترسی کودکان به مکتوبات و همچنین اینترنت، راههایی را پیش روی آنها قرار داده و فقدان درک درست از برگشت ناپذیری بعد از مرگ هم مزید بر علت میشود. در مجموع خودکشیهای کامل در کودکان کمتر، اقدام به خودکشی در دختران شایعتر از پسران، اما خودکشی کامل در پسران بیش از دختران است. نکته مهم، اما اینکه اگر افسردگی زود تشخیص داده شود، درمان را آغاز کرده و مراقبتهای حمایتی والدین را به کار ببریم، میتوان این احتمال را کاهش داد. همچنین لازم است که رسانهها در انتشار و پوشش اخبار مرتبط با افسردگی درست عمل کنند و در مقابل والدین باید نسبت به این موضوع حساس باشند و از کودکان و نوجوانان خود در مقابل موج اخبار پرتنش محافظت کنند.
حال با توجه به مطالب بالا امید است با توجه به خودکشی های انجام شده در لالجین هرچه سریعتر نسبت به کارشناسی موضوع و بررسی دلایل ، راهکارهای کاربردی پیشنهادی و نیز راههای جلوگیری از اتفاقات بعدی از سوی کارشناسان و مسئولان شهرستان و بخش بررسی و نتایج حاصله به مردم گزارش شود.
احمد رجبی راغب
انتهای پیام
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.