تاکنون تعریف های متفاوتی از سلامت روان شده است مانند: فقدان بیماری، داشتن تعادل عاطفی، سازش اجتماعی، احساس راحتی ، یکپارچگی شخصیت ، شناخت خود و محیط، خودواقعی بودن، عدم ایفای نقش و بسیاری از تعاریف دیگر ولی به طور کلی می توان گفت سلامت روان شیوه سازگاری انسان با دنیاست، انسانهایی که موثر، شاد و راضی هستند حالت یک نواختی خلقی، رفتار ملاحظه گرانه و گرایش شاد را حفظ می کنند و تسلط و مهارت لازم در ارتباط با محیط ، به خصوص در سه فضای زندگی، کار و تفریح را دارند.
شاید همیشه برای افراد سوال بوده که معیارهای سلامت روان چیست که در این ارتباط به نکات زیر اشاره می شود:
شوخ طبعی: شوخ طبعی بهترین نوع مکانیسم دفاعی است شوخ طبعی یک استعداد استثنایی و نادر است که به ما اجازه می دهد در مواجهه با تنش به خود بگوییم: نگاه کن، این است معنای دنیایی که ظاهرا خطرناک نامیده می شود، مثل بازی بچه هاست که خیلی خنده دار است .
صداقت: دروغ گویی اساس آسیب روانی است و تنها راهی است که می توان از نیستی گریخت و برای اینکه اجازه نمی دهد اضطراب وجودی به تجربه ما راه یابد پس دروغگویی منبع آسیب روانی است راه حل از بین بردن نشانه های بیماری صداقت است.
عدم انکار واقعیت: انسان سالم واقعیت را انکار نمی کند و درد و رنج موقعیت ها را با انکار کردن نادیده نمی گیرد بلکه با موقعیت ها به صورت واقع گرایانه روبه رو می شود و مسئولیت زندگی و رفتارش را می پذیرد و به شکل مسئولانه رفتار می کند و پذیرش مسئولیت کامل ترین نشانه سلامت روانی است.
هدف مند بودن: فرد سالم در زندگی خویش هدفمند است و رفتار او مبتنی بر تعقیب این اهداف است. فرد سالم به طور مرتب به بررسی ماهیت اهداف و ادراکات خود می پردازد و اشتباهاتش را برطرف می کنم.
مسئولیت پذیری: انسان باید چنان زندگی کند که انگار برای بار دوم است که زندگی می کند چنین آگاهی عمیق و احساس مسئولیتی با هر لحظه زندگی مواجه شدن می تواند به سلامت روان کمک کند و مسئولیت زندگی و رفتارش را می پذیرد و به شکل مسئولانه رفتار می کند. پذیرش مسئولیت کاملترین نشانه سلامت روانی است.
تغییرخود: انسان دارای سلامت روان بر تغییر خود بیش از هر کس دیگر تاکید می کند و به این درک رسیده است که تنها فردی را که شما می توانید کنترل کنید خودتان هستید.
احمد قره خانی دکترای تخصصی روانشناسی
انتهای پیام/ص
*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست
* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.
* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.