سیستم مدیریت پورتال پایگاه خبری نشاط شهر

نخستین مناظره نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز در شرایطی در حال برگزاری است که بیش از پاسخ به سوالات، بخش زیادی از این مناظره، صرف پاسخگویی نامزدها به ادعاها و اتهامات علیه یکدیگر شده است.

شناسه خبر: 11174

به گزارش نشاط شهر به نقل از خبرنگار سیاسی ایرنا نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره موضوعات اقتصادی در حالی از ساعت ۱۷ امروز آغاز شده است که بخش زیادی از  نیمه اول این مناظرات پاسخ به ادعاها و اظهارات یکدیگر بوده است. سید ابراهیم رییسی، محسن مهرعلیزاده، عبدالناصر همتی، علیرضا زاکانی، امیر حسین قاضی‌زاده هاشمی، محسن رضایی، سعید جلیلی در نیمه دوم کمی از موضع کارشناسی‌تر به مباحث پرداختند و از میزان حملات نامزدها کاسته شد.

رییسی: قاچاق از موانع جدی تولید است

حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رییسی نخستین نامزدی بود که به قید قرعه مناظره با اظهارات وی آغاز شد. نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم در این مناظره گفت: موضوع موانع تولید از مسائل مهم است که امروز تولیدکنندگان ما با آن مواجه هستند موانع تولید کاری کرده که تولید کنندگانی که با اندیشه و انگیزه در عرصه تولید حضور یافتند تولیدشان دچار مشکل شده است. برای این که تولید رونق پیدا کند باید برای تولید جذابیت ایجاد کنیم و از آن طرف جذابیت امور اقتصادی غیرمولد را بکاهیم.

وی گفت: این که نقدینگی یا پول‌ها به طرف ارز و طلا و زمین و امور غیر مولد باید جاذبه اش از دست برود، این نیاز به سازو کار دارد. این که می‌گوییم جذابیت نداشته باشد این جذابیت نداشتن به این معنا نیست که از فردا مانع شویم بلکه باید کاری کنیم سازو کارها برای کارهای غیر مولد و کاستن از مالیات‌هایی که تولیدکنندگان تولید خود را انجام می‌دهند انجام شود. اگر ۲۵ درصد مالیات برای تولید گذاشتیم باید با شیب ملایم به میزان پایین تری برسانیم که به میزان ۱۰ درصدی برسد.

رییسی افزود: برای حل مساله تولید باید در عمل کاری کنیم که تولید کننده مشکل نداشته باشد. صدور برخی مجوزها برای تولید کننده مشکل است. باید سازو کاری داشته باشد. این سازو کارها که به صورت مجوزهاست باید پسینی باشد نه پیشینی تا وقتی که بتواند تولید کننده را موفق کند کاری باید بکنیم که مساله قاچاق از موانع جدی تولید به حداقل برسد و نقدینگی باید به سمت تولید برود.

 امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی دیگر نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم درباره ارزش پول ملی و محقق نشدن کنترل نرخ ارز و ضررهای هنگفت این موضوع به اقتصاد کشور، گفت: در مورد ارزش پول ملی در چند سطح می‌توان بحث کرد وقتی از حفاظت از ارزش پول ملی حرف می‌زنیم، آن طرف سکه کنترل تورم است و اگر بتوانیم تورم را در جامعه حفظ کنیم می‌توانیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم.

 کاش مسئول بانک مرکزی به جای دلار فکر ریال باشد

وی عنوان کرد: مساله بعدی ما بحث حکمرانی است متاسفانه در کشور ما مسئولان مربوطه به جای آنکه مسئول حفاظت ارز و ارزش پول ملی باشند، مسئول حفاظت از ارز خارجی شده‌اند. هنر ما این است به نحوی مشخصات ممیزات و وجهه صحیح از حکمرانی پول ملی را تعریف کنیم. مسئولانی که وظیفه پاسخگویی دارند مسئولیت خود را به گردن دیگران می‌اندازند و ای کاش رییس بانک مرکزی بجای آنکه خود را مسوول حفظ دلار بداند، مسوول حفظ ریال بداند.

وی ادامه داد: بسته مفصلی شامل ۲۱۳ پروژه در نظر گرفتیم که ۵۱ پروژه مستقیما به مسئله کنترل قیمت و تورم برمی‌گردد و مسئله نقدینگی و اصلاحات و ساختاری بانک مرکزی را در آن بررسی کردیم. ای کاش بیشتر توضیح می‌دادید که بحث عمده کسر بودجه کشور با خلق تورم در حال تامین است و تورم یک مالیات دائمی است که از سمت مردم پابرهنه به سمت دولت و یک طبقه مرفه در  ۵۰ یا ۶۰ سال گذشته مرتبا ادامه داشته است. موضوع ما کنترل و گسترش تولید و هدایت نقدینگی به سمت تولید و کنترل قیمت هاست.

 محسن مهرعلیزاده در نخستین مناظره نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هم در این مناظره گفت: از ۲ سال پیش، برنامه مدونی شامل برنامه‌های نظری و اجرایی و همه راهکارها در همه زمینه‌ها با سه پیوست در خصوص اهداف کمی و کیفی تهیه کرده ام که امشب، آنرا در سایتم بارگزاری خواهم کرد و جواب همه سئوالات به ویژه در خصوص فرار مالیاتی را دربر می گیرد.

 وعده‌های رنگارنگ امکان تحقق ندارد/ نمی‌خواهم برای رای آوردن به دروغ متوسل شوم 

  «عبدالناصر همتی»  در پاسخ به این سوال که شما چه برنامه‌ای برای بازگشت مالی بدهکاران بانکی دارید، خطاب به مردم گفت: مردم خیلی از شماها، اینجا نماینده ندارید به حق هم معترض این موضوع هستید. اعتراضات را می‌خواهید با قهر از صندوق نشان دهید؟ من فکر می‌کنم اعتراض موثرتر این است که با رای‌تان فضا را تغییر دهید. ما می‌توانیم با رای یک نه بزرگ به تهدید علیه جمهوریت بگوییم. راستش من خیلی فکر کردم که اینجا چه وعده‌ای بدهم. دیدم صادقانه‌تر است به شما بگویم وضعیت اقتصادی ایران در شرایط فعلی طوری است که اغلب وعده‌های رنگارنگ و جذابی که بقیه نامزدها می‌دهند امکان تحقق ندارد.

وی با بیان اینکه من بر خلاف دوستانی که الان روبروی شما هستند اقتصاد می‌دانم، گفت: اقتصاددان هستم و از جزییات وضعیت کشور خبر دارم. سابقه مدیریت اجرایی دارم. ما منابع لازم را برای این وعده‌ها نداریم. دوست ندارم برایتان به دروغ بگویم و برای رای آوردن از شما متوسل به دروغ شوم. این دوستان هیچ‌کدام از تولید ثروت حرف نمی ‌زنند و عملا از توزیع فقر می‌گویند.

 برای رای آوردن ۶ ماه کشور را معطل FATF کردید

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: هم کیک اقتصاد را بزرگ می‌کنم هم آن را عادلانه توزیع می‌کنم. ما به اصلاحات اقتصادی نیاز داریم. وضعیت جیب شما مردم می‌تواند خیلی بهتر باشد. جناب آقای رضایی؛ به جای اینکه بانک مرکزی را مقصر بدانید بگویید چگونه می‌خواستید با گروگان گرفتن برای کشور درآمد ارزی بیاورید. خود آقای رضایی شما ما را برای رای آوردن FATF، ما را ۶ ماه معطل کردید. خودتان ما را در مجمع معطل کردید برای FATF حتی مقام معظم رهبری مجدد طرح را به مجمع ارجاع دادند و مهمترین بحث برای ما بود اما آقای رضایی تصمیم می‌گرفتند.

جواب نامزدهای پوششی را نمی‌دهم

وی در بخش دوم مناظره، ‌در پاسخ به صحبت سایر نامزدهای انتخاباتی گفت: من در مقابل پنج کاندیدا هستم به ریاست آقای رییسی و به صورت پوششی ایشان را پوشش می‌دهند، اگر دوستان پوششی بخواهند من جواب آنها را بدهم باید باید قسم بخورند که تا آخر رقابت‌های انتخاباتی باقی می‌مانند، اگر قسم نخورند من جواب آنها را نمی‌دهم و پاسخ آقای رئیسی می‌دهم. اینکه نمی شود سه نفر بیایند و به همتی حمله کنند. من دفاع خواهم کرد.  

نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به جلیلی گفت: جناب آقای جلیلی من در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتم شما اقتصاد و تجارت نمی‌فهمید درست است یا نه؟ شما ابتدایی ترین مسائل تجاری و فنی را بلد نیستید. چرا برای مردم ایران تصمیم می‌گیرید؟ خسته نشدید از این همه بیانیه دادن و بیانیه خواندن؟ ۲۰ سال است که بیانیه می‌خوانید پدر کشور را درآوردید. آقای جلیلی مشکل ما همین چیزهاست چرا همه را گردن بانک مرکزی می‌اندازید؟  

همتی ادامه داد: آقای جلیلی ورودی ارز بانک مرکزی متوسط ۲۰ سال گذشته سالانه ۴۵میلیارد دلار بوده است. در دو سال گذشته متوسط ۹ میلیارد دلار شده است. راننده تاکسی پنج میلیون تومان درامد داشته باشد وقتی یک میلیون تومان شود یا باید خانواده خود را رها کند یا باید قیمت را پنج برابر کند.

 در زمین ترامپ بازی کردید 

نامزد انتخابات گفت: به جای قیمت دلار ۵۵ هزار تومان الان ۲۲ هزار تومان است. آقای جلیلی شما در این چند سال در زمین ترامپ بازی کردید و پدر مردم را درآوردید. من به عنوان رییس بانک مرکزی نگفتم FATF هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند. من مسئول بازار بودم التهاب در بازار ایجاد شده بود و بیایم به مردم بگویم FATF در لیست سیاه به همت آقای جلیلی و محسن رضایی و دوستانشان در مجمع رفت و من جواب بدهم.  

همتی افزود: من به خاطر مردم دفاع می‌کنم و خواستم بیشتر از این قیمت ارز افزایش نیابد، مردم از بالارفتن قیمت ارز ضرر می‌کنند.  

دهان من را باز نکنید

وی خطاب به زاکانی گفت: خواهش می‌کنم از پوششی بودن دربیایید. یعنی چه این همه متهم می‌کنید شما اصلا اقتصاد نمی‌دانید. دو کلاس اقتصاد خواندید. مدرک هم که معلوم است چطور گرفتید دهان من را باز نکنید که این چیزها را بگویم می‌خواهم محترمانه صحبت کنم.  

همتی به محسن رضایی نیز گفت: شما می‌فرمایید که می‌خواهم گروگان‌های آمریکایی را بگیرم و فلان کنم، جناب آقای ضایی شما می‌گویید من اقتصاددان هستم، من که می‌دانم چطور اقتصاد خواندید، من که نحوه اخذ مدرک شما را خبر دارم. استادان را مجبور می‌کردید به دفتر شما بیایند و از شما امتحان بگیرند. درخواست می‌کردید که وارد گروه دانشکده اقتصاد شوید با اکثریت قاطع رد شد. آقای رضایی خواهش می‌کنیم چیزهایی را نگویید که من مجبور شوم بعضی مطالب را بگویم.  

همتی خطاب به رییسی گفت: من احترام ویژه‌ای به ایشان قائل هستم ولی روند را می‌بینم که نامزدها ایشان را پوشش می‌دهند. جناب آقای رئیسی من از شما سوال می‌کنیم، به جای سفرهای استانی و دادن وام به کارخانه‌ها به زندان‌ها سر می‌زدید و این وظیفه بخش اجرایی است این وام‌ها نیز معلوم نیست که آخر چه شد.  

با رای به فیلترینگ اینستاگرام معیشت مردم را تهدید کردید

نامزد انتخابات بیان کرد: شما ۴۰ سال در قوه قضائیه بودید من خواهش می‌کنم مشکلات قوه قضائیه را حل کنید و بعد به قوه مجریه بیایید. شما خودتان معیشت مردم را با رای مثبت به فیلترینگ اینستاگرام تهدید کردید الان نمایندگان شما اینجا من را تهدید می‌کنند.

محسن رضایی: فرآیند بودجه ریزی کشور با مشکلات ساختاری متعدد روبروست

محسن رضایی دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه فرآیند بودجه ریزی کشور با مشکلات ساختاری متعدد روبروست، یکی از این مشکلات را تدوین بودجه دارای مشکلات کسری عنوان کرد و با در دست گرفتن یک قطعه اسکناس هزار تومانی، گفت: هشت سال پیش در همین مکان در مقابل آن کلید بی‌خاصیت این هزار تومانی را نشان دادم و گفتم اگر اوضاع به این صورت ادامه پیدا کند پول ملی ما سقوط می‌کند. امروز به جیب‌هایتان، به یارانه‌ها، به حقوق کارگران، کشاورزان و درآمد مردم بازاری نگاه کنید امروز چه وضعی در زندگی مردم داریم و چرا به آن رسیدیم و چرا اینگونه شد.

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با طرح این پرسش که چرا امروز مردم باید در زباله‌گردی و نان قرضی و مشکلات دیگر دست و پنجه نرم کنند، گفت: وقتی مطالعه می‌کنیم می‌بینیم رابطه دولت با اقتصاد و رابطه اقتصاد با مردم تنظیم نشده است هرگاه مشکلی برای دولت پیش بیاید دست در جیب مردم می‌کند.

وی گفت: بانک مرکزی، آقای همتی و دوستانشان چه بلایی بر سر کسری بودجه به وجود آورده‌اند و تا مشکلی پیش می آید دست در جیب مردم می‌کنند و کسر بودجه را اینگونه جبران می کنند. اینطور می‌خواهید پول ملی ارزش پیدا کند؟

 رضایی خاطرنشان کرد: دولت راه‌های غیرقانونی برای کسری بودجه در پیش گرفت، نرخ سود بانکی را کاهش داد، نرخ ارز را به قدری تعیین کرد که پول‌ها به سمت بازار بورس رفت به سمت بالا رفت و مردم را در زمین آسمان رها کردند و آیا این شیوه بودجه کشور است و بودجه کشور را باید با دست کردن در جیب مردم تامین کنند آیا زندگی مردم باید از زندگی دولت جدا باشد.

 چرا باید قطار انقلاب هر روز کوچکتر شده باشد/ برای سلطان‌سازی منبع دارید برای مستضعفین ندارید

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کار را یکی از خطاهای اساسی عنوان کرد و گفت: چرا باید قطار انقلاب روز به روز کوچکتر شده باشد. امروز این قطار انقلاب به یک اسکوتر تبدیل شده است.

رضایی در بخش دوم اظهارات خود خطاب به همتی گفت: شما منبع برای سلطان‌سازی در فولاد و شکر دارید. اما منبع برای مستضعفین و محرومان ندارید؟ چطور رانتخوارها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین مالی کردید اما به محرومان کشور یارانه با همان قیمت واقعی ۴۵ هزار تومانی که الان ۴۵۰ هزار تومان هست را ندارید. این واقعاً برای شما جای تاسف دارد که در دوران شما وضعیت اقتصاد به جایی رسیده که نرخ دلار از ۸۰۰۰ تومان به ۲۱۵۰۰ تومان رسید.

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اگر ایشان اقتصاددان بود چرا نتوانست تشخیص دهد اقتصاد چگونه است. سیاست پولی که ایشان در پیش گرفت بسیار غلط بود و فاجعه بزرگی در نقدینگی کشور به وجود آورد و اگر امسال نتوانیم جلویش را بگیریم خطرهای زیادی از حیث فوق تورمی کشور را تهدید می‌کند.

 سرباز نظام هستم/ رجزخوانی ما پاسخ به تهدید گروگانگیری آمریکاست

رضایی در پاسخ به اظهارات همتی درباره گروگان گیری گفت: من سرباز نظام هستم.  وقتی آمریکا ایران را تهدید می کند، پاسخ ما نیز همین گروگان‌گیری است.  آنها می‌گویند گروگان‌ها را می‌کشیم و ما در مقابل برای آنها رجز می‌خوانیم و به دهن آمریکا می‌زنیم و به شکلی که جنبه انسانی ما نیز حفظ شود.

وی با بیان این که برای اداره اقتصادی کشور برنامه جدیدی دارم، گفت: این اقتصاد از خانوارها تا به اقتصاد ملی می‌رسد؛ اولاً یارانه ۴۵۰ هزار تومانی با محاسبات دقیق و منابع اتلاف منابع از دست رفته و صرفه‌جویی در ۴ میلیارد دلار،  ارز  ۴۲۰۰ تومانی و ۴ هزار یارانه‌ای که به طبقه بالا داده می‌شود به دست می‌آید.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت:‌ مسئله اقتصاد از بسیج همه مردم از اهل تسنن، بانوان، جوانان تشکیل می‌شود. من اقتصاد را بزرگ می‌کنم که همه اقوام و استان‌های مرزنشین و همه اقشار وارد اقتصاد شوند. در آن موقع تنها منابع یارانه و مالیات را بهبود می‌دهیم، که جهش در اقتصاد اتفاق می افتد. امیدوارم مردم این فرمان را در اختیار ما قرار دهند که ایران همانطور که در دفاع مقدس و امنیت ملی بزرگ و عظیم است در دیگر  وجوه نیز برتر شود.

 دولت را در دست بگیرم همتی را ممنوع الخروج می‌کنم/ به زور اسلحه دانشگاه نرفتم 

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش سوم مناظره در پاسخ به اظهارات همتی گفت: اینکه جناب آقای همتی رجزخوانی نظامی و جنگ ایران را نمی‌داند یک مسئله است و اینکه از دشمنان ملت ایران دلسوزی می‌کند، عیب بسیار بزرگی است. اتفاقاً در سه سالی که ایشان در بانک مرکزی بود کاملاً با تحریم‌های آمریکایی همراهی کرده است. من در اولین فرصت اگر دولت را به دست بگیرم ایشان و تعداد دیگری را در دولت آقای روحانی ممنوع‌الخروج کرده و به دادگاه می‌سپارم و در آنجا ثابت می‌کنم دست‌های خیانت‌کاری که در این دولت چه آسیب هایی به مردم زده‌اند، چگونه بوده و همه اسناد را دارم.

وی با بیان اینکه من با زور اسلحه به دانشگاه اقتصاد نرفتم، ادامه داد: مدرک من را دکتر عارف که از دوستان ایشان هستند، امضا کرده‌اند اما در ارتباط با برنامه‌هایی که دارم یارانه ۴۵۰ هزار تومانی را حتماً پرداخت خواهم کرد.

 رضایی یادآورشد: کسب و کارهای خانگی و نهضت خانه سازی ایرانیان را برنامه‌ریزی کردم و آن را جدی می‌گیرم. از بانوان عزیز تمام‌قد در اداره کشور بهره می‌برم و با مشورت مراجع بزرگوار قم دو نفر از بانوان را در هیئت دولت خواهم داشت و در امور دیگر هم بانوان خواهند بود.

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: اهل تسنن، جوانان و اقلیت‌ها و ظرفیت‌های خالی دیگر خارج از جهش بزرگ تولید باقی مانده‌اند را هم استفاده می‌کنم و برنامه اقتصادی طراحی کردم که به فضل پروردگار، به ایران بزرگ اقتصادی در کنار ایران بزرگ سیاسی دفاعی که امروز داریم، منجر خواهد شد.  

 از کنار فرمایش مقام معظم رهبری به راحتی عبور می‌کنند

وی تصریح کرد: اینک که به هر دلیل از جمله شائبه مهندسی انتخابات با حذف تعدادی از افراد صالح در فرایند انتخابات روبه رو هستیم تا جایی که از کنار فرمایش رهبری معظم انقلاب در جایگاه ولایت فقیه مبنی بر لزوم جبران جفا و ظلمی که بر برخی از آنان رفته است به راحتی عبور می‌کنند، پرسش این است که این امر چگونه از سوی طراحان وضعیت موجود توجیه می‌شود؟ آیا حمایت از یک فرد خاص در دستور کار قرار گرفته است.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: با وجود ظرفیت‌های فراوان و علیرغم تلاش‌های بسیاری که شده است، ایران عزیز امروز مشکلات فراوانی دارد و من اگر بخواهم فهرستی از مشکلات را در مقابل شما بیان کنم می‌توانم به ده‌ها مورد اشاره کنم؛ مشکلاتی که بعضا رخنه در جان و مال و زندگی روزمره مردم کرده و سال‌ها زندگی ما را تحت تاثیر قرار داده است.

مهرعلیزاده خطاب به مردم گفت: شما با عزت و سربلندی تاریخی‌تان، امروز روزگار سختی را می‌گذرانید. آمارها نشان می‌دهد که نزدیک ۵۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می‌کنند و این زیبنده مردم شرافتمند ایران نیست که هفت میلیون سرپرست خانوار درآمد ثابتی نداشته و در تامین زندگی به کمک‌های مستقیم معیشتی نیازمند هستند.

وی، حجت الاسلام ابراهیم رییسی دیگر نامزد انتخابات را خطاب قرار داد و پرسید: آیا حاضر هستید که خانواده‌تان را در جاده چالوس به راننده مومنی بسپارید که گواهی‌نامه ندارد و رانندگی بلد نیست. شما که فقط از نظر کارهای کلاسیک و تحصیلات فقط ۶ کلاس سواد دارید؛ ضمن احترام به سواد حوزوی حضرتعالی باید بگویم با این سواد نمی‌شود اقتصاد را اداره و برای کشور برنامه‌ریزی کرد.

مهرعلیزاده در وقت نقد سوال نامزدها بیشتر صحبت‌های خود را به سمت و سوی سخنان رییسی برد و اظهار کرد: احترام خاصی برای شما قائلم. اما یک سوال جدی دارم به عنوان یکی از مدعیان پست ریاست جمهوری چقدر با مساله تولید آشنا هستید؟ اینکه حرف چند کارشناس را تکرار کنیم به درد مردم نمی‌خورد. مردم مشکلات اقتصادی دارند و این مشکلات در بخش‌های مختلف مانند صادرات است و ۷۰ درصد تولید نیز معطل شده است.  

وی ادامه داد: رییس قوه قضاییه یک سوال اقتصادی را مطرح و خود پاسخ آن را بدون کمک کارشناسان پاسخ بدهد. آیا می‌تواند؟ شما چندین سفر استانی رفتید که هزینه هر کدام ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان بوده است و دستور آغاز به کار چند کارخانه را هم داده‌اید. چند کارخانه و مراکز تولید آغاز به کار کرد؟ چند کارخانه تعطیل هستند؟ چه کسانی حکم به تعطیلی این کارخانه‌ها دادند؟ کسی از خارج حکم تعطیلی نداده،  بلکه همان قاضی شما این حکم را صادر کرده است.  

 فوه قضاییه هنوز هم به سبک قجری اداره می‌شود

مهرعلیزاده با بیان اینکه عدالت قضایی یکی از مهمترین ارکان توسعه اقتصادی است، گفت: شما از ۱۶ سالگی در قوه قضاییه بودید و هنوز هم این قوه به سبک قجری اداره می‌شود. برخی در سطح جامعه باور دارند که شما «سندروم پست بی‌قرار» دارید.  در چند سال گذشته از دادستانی به آستان قدس و از آستان قدس به ریاست جمهوری و از آنجا به قوه قضاییه رفتید. چه تضمینی وجود دارد که از ریاست جمهوری سودای جای دیگر نداشته باشید.  

نامزد سیزدهمین دوره  انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به این موضوع که مهندس هستم و دکترای مدیریت اقتصادی دارم، گفت: تهمت زدن باب شده و برخی برای این کار ترمز ندارند.

علیرضا زاکانی دیگر نامزد انتخابات هم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه روزانه هزاران میلیارد تومان به حجم نقدینگی افزوده می شود و میزان زیادی از این نقدینگی به تحریک تقاضا و افزایش قیمت در بخش هایی مانند ارز، طلا، مسکن و خودرو منتهی می شود، ‌ این در حالی است که بسیاری بنگاه های تولیدی در تنگنای مالی و اعتباری قرار دارند؛ برنامه شما برای کنترل این حجم از نقدینگی مخرب و هدایت آن به سمت بخش های مولد چیست، پاسخ داد.

 دوستان انشا می‌خوانند

وی  با انتقاد از اظهارات عبدالناصر همتی،  دیگر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری اظهار داشت: در ظاهر داریم با هم مناظره می کنیم اما دوستان انشا می‌خوانند، اینجا کلاس انشا نیست اینجا وقت پاسخ دادن، وقت مستدل صحبت کردن و وقت راست گفتن است. آقای همتی خیلی زشت است که ما را متهم به دروغگویی می کنید، ما که هنوز حرف نزدیم، شما غیب می گویید؟ شما غیب نمی دانید؛ شما خلاف می گویید. سال ۹۸ گفتید FATF هیچ تاثیری در اقتصاد ایران ندارد، چرا به مردم دروغ گفتید؟  همتی می گوید اقتصاددان است در حالی که به نظر من به او باید نوبل شیمی بدهند چرا که پول ملی مملکت را نابود کرده است.

زاکانی افزود: سخن از توزیع فقر می گوید، شما فقر را توزیع کرده اید؛ بنده سخن از تولید و جهش تولید می زنم. معتقد هستم باید سر مسائل درست حرف بزنیم و به دیگران تهمت نزنید چون مجبور می شویم حقایق بگوییم که اوقات شما و مردم تلخ می شود. اگر درباره عدم صلاحیت ها حرف بزنید، اگر بنا بود افراد دیگر را تایید کنند، شما نباید اینجا باشید.  ۸۵ میلیون نفر مقابل شما قرار دارند و ما پنج یا شش نفر نیستیم. شما ۸۵ میلیون نفر را نابود کردید.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: بانک ها امکانی ایجاد کرده اند که ما به ازای آن ۱۱ ابربدهکار با ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند. راه حل ماجرا اتصال بانک ها بهم و اطلاعات را در خدمت نظام مالیاتی قرار دادن است که وظیفه آقای همتی و وزیر اقتصاد بود اما این کار را انجام ندادند.  خیلی ها پول می گیرند، بدهکار بانکی هستند و رفتند جای دیگر سود می گیرند.

زاکانی در بخش دوم مناظره درباره نقدی به سخنان سایر نامزدها دارد، گفت: من عرضم را با یک گله‌مندی نسبت به آقای همتی آغاز کردم و لازم است در این مکان مستند نسبت به یکدیگر صحبت کنیم که تعرضی نسبت به یکدیگر و همچنین سبب تلخی اوقات مردم نشود.

 ابربدهکاران بانکی چه کسانی هستند

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود:‌ سوالی که از آقای همتی دارم این است که ابربدهکاران بانکی چه افرادی هستند و این بی‌انضباطی که در بانک‌های مختلف کشور وجود دارد، چرا دقت لازم در این باره صورت نمی‌گیرد و مفسدهای بانکی از کجا ناشی می‌شود.

وی با بیان اینکه بزرگترین اشکال در این بخش به بانک مرکزی و عدم نظارت این بانک مربوط است، ‌ اظهار داشت:‌ در سال گذشته از ۵ هزار و ۴۰۰ هزار میلیارد سپرده‌های بانکی، ‌ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات داده شده است و از این هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات، مبلغ دوسوم به کسانی داده شده است که بدهکار بانکی بودند.

زاکانی اضافه کرد: متاسفانه حجم بالا متعلق به کسانی است که عملاً هیچ نقش فعالی در حوزه اقتصاد نه تنها ندارند بلکه در سوداگری و سفته بازی این کار را انجام می‌دهند. بزرگترین خدمتی که آقای همتی انجام ‌داده است، ‌ باید در حوزه پولی و بانکی انجام می داده است که متاسفانه ایشان این کار را انجام ندادند.

پول پرقدرت عامل مهم نقدینگی

نامزد سیزدهمین دوره ریاست جمهوری با بیان اینکه عامل مهم نقدینگی در جامعه پول پرقدرتی است که بانک مرکزی به تقاضای دولت چاپ کرده است، گفت: این نقدینگی در بازار چاپ و عرضه شده و با عدم صداقت نزدیک به ۳۴ هزار میلیارد تومان امکان و اعتبار را به دولت آینده حواله کرده‌اند. دولت آقای روحانی در سال ۹۲ از عدم انتقال ارز که به داخل بوده، ما به ازای آن تولید کرده و بدهی آن را برای دولت آینده گذاشته است.  

وی با بیان اینکه آقای همتی باید پاسخگو باشد که چرا با این وضعیت و اختلال کشور اداره می‌شود، عنوان کرد: از طرفی دیگر در موضوع ارزش پول ملی، معتقدم جنبه تورمی که جنبه اصلی آن است، ‌ موضوع قیمت دلار به صورت منطقی نه دستوری و  نه اینکه در جلسه ای بگوییم دلار نه۳۸۰۰ تومان و نه ۴۸۰۰ تومان باشد بلکه وسط آن را که ۴۲۰۰ تومان است درنظر بگیرند و صلوات بفرستند.  نمی‌شود کشور را اینگونه اداره کرد.

زاکانی در ادامه گفت:‌ اگر اقتصاددانی است، ‌ این گونه که شما می فرمایید، ‌ پس همه ملت ایران از اقتصاد و اقتصاد دانی با این شیوه مطلع هستند و این قدر برای جنابعالی و همکاران شما بالا است که باید به شما جایزه نوبل شیمی اعطا کنند که ارزش پول ملی را به این شیوه  نابود کردید.

وی خاطرنشان کرد:‌ معتقدم پارامترهای تورمی، پارامترهای نقدینگی و پارامتر افزایش پایه پولی، سه پارامتر است که آقای همتی باید پاسخگو باشند که این سه حوزه چگونه کشور دچار رانت شده است.

سعید جلیلی دیگر نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت رای آوردن در مدت ۴ سال دولت خود چه اقدامات ویژه‌ای برای محرومیت زدایی انجام خواهید داد، گفت: حضرت امام  به حقیقت اسلام را در دوره معاصر احیا کرد و یکی از بحث‌های مهم حضرت امام محرومیت‌زدایی بود. برای محرومیت زدایی قبل از این که طرح‌های اقتصادی داشته باشید مهمترین بحث این است که این نگاه را داشته باشید که آیا قائل به محرومیت زدایی هستید یا خیر؟ یکی از مشکلاتی که در سال‌های گذشته داشتیم این است که در نگاه اقتصادی مردم و محرومین در اولویت نبودند.

وی ادامه داد: یکی از بحث‌های مهم در اقتصاد این است که اگر صحبت از جمهوری اسلامی و جمهوریت که یادگار بزرگ حضرت امام می‌شود، بحث این است که جمهور مردم را در اقتصاد هم توجه داشته باشیم. موقع رای‌گیری با بالگرد  می بریم که رای آنها را بگیریم اما آیا در آن روستاهای دور افتاده این کار را می‌کنید آن چیزی که حق مردم در جنبه های اقتصادی است به آنها می‌رسد.   

جلیلی گفت: اگر شما این نگاه را نداشته باشید به یکسری کارهای نمایشی روی خواهید آورد که کار برای مردم نخواهد بود. برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشت اما قبل از طرح و برنامه باید باور و اراده داشت. اما آن چیزی که در این زمینه داریم چند طرح اساسی که حتما باید انجام شود تا محرومیت مردم به حداقل برسد.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: باید حق مردم در عرصه‌های مختلف به ویژه در آن سهمی که از مصرف انرژی دارد به آنها داده شود. ما در طرح وان یا واحد انرژی این را تعریف کردیم که به مردم این حق داده شود.

وی افزود: طرح دوم طرح سبد غذایی است که در این طرح مردم باید در روز ۲۵۰۰ کالری حداقل آن انرژی لازم با غذاهای لازم به آنها برسد که براین اساس برنامه‌ای تهیه شده است که چگونه باید به خوبی توزیع شود. متاسفانه آماری که امروز در اثر سیاست‌هایی که همین عدم نگاه به محرومین است  شاهد هستیم که به مردم نمی‌رسد.

جلیلی یادآورشد: اگر صحبت از محروم زدایی می کنیم فقط در بحث حقوق اولیه نیست در بحث تفریح و سلامت مردم هست. طرح مفصلی در باره موضوع سفر که چگونه با امکانات و بودجه فعلی می توان مردم را از سفر برخوردار کرد و آخرین بحث من طرح سلامت است.

وی گفت : مردم سوال می‌پرسند وقتی پاسخ مسائل اقتصادی مشخص است، پس چرا انجام نمی‌شود؟ برخی از دوستان هم می‌گویند ما این پاسخ‌ها را از بقیه خیلی بهتر بلدیم. در همین جلسه برخی از موضوعات خودش را نشان داد؛ یک مسئله این است که شما پاسخ مشکلات را بدانید اما بحث این است که اراده حل این مشکلات را نیز داشته باشید و باور به حل آنها وجود داشته باشد.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: آقای همتی گفتند که FATF چرا انجام نشد و مشکلات به خاطر آن حل نشده و ...؛ وقتی شما مسائل اقتصادی کشور را این چنین نگاه کنید، همین است که وضع کشور اینگونه می‌شود.  شما رفتید با FATF برنامه اقدام بستید؛ از ۴۱ بند، ۳۹ بند آن را اجرا کردید و هنوز از شما نپذیرفته است. کشورهای دیگر همین‌قدر را هم انجام ندادند. شما می‌گویید همه مشکلات کشور بخاطر این است که FATF انجام نشده است و من نمی‌توانم؛ حتما نمی‌توانید! این عدم فهم صحیح مسئله به شما کمک نخواهد کرد.

وی گفت: رویکرد اشتباهی وجود دارد و معتقدم آقای همتی جزیی از این رویکرد است. این رویکرد می‌خواهد عوض کار واقعی کشور را با نمایش اداره کند. وقتی می‌پرسیم ابربدهکاران بانکی را چه کار کردید، می‌گویند FATF! مرد اقتصادی ما باید در میدان اقتصاد باشد نه در رسانه ها.

جلیلی یادآورشد: زمانی که من دبیر شورایعالی امنیت ملی بودم، مدیران عامل بانک‌ها را دعوت کردیم و آقای همتی هم مدیرعامل بانک سینا بود؛ تمام مسئولین قضایی و امنیتی را هم دعوت کردیم. اواخر سال ۹۱ بود؛ گفتیم همه کشور در اختیار شماست تا معوقات بانکی را پس بگیرید؛ چرا آن موقع شکایت نکردند؟

 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در این هشت سال، خود آقای همتی می‌گویند ۹۰ هزار میلیارد تومان معوقه بانکی دست ۱۱ نفر است. اینکه بدتر شد! پس شما چه کاره بودید؟

جلیلی افزود: دقیقا دو نگاه وجود دارد: یک نگاه می‌گوید کشور را به زور اداره کنیم و بقیه مسائل را بهانه بیاوریم و خودمان را راحت کنیم، یک نگاه می‌گوید سایه به سایه مسائل کشور را دنبال کردیم، کشور توانمندی دارد و به اتکا جوانان متخصص نه تنها کشور را اداره کنیم بلکه آن را جهش بدهیم.

وی ادامه داد: آقای همتی به صراحت می‌گویند نمی‌شود؛ نخیر، شما نمی‌توانید؛ شما همین‌طور بگویید نمی‌شود و ما می‌گوییم می‌شود. همچنانکه سال ۹۴ بعد از توافق برجام من گفتم طبق این سند تحریم ها لغو نمیشود، روزنامه هایشان گفتند جلیلی می‌گوید نمی‌شود، فلانی می‌گوید می‌شود؛ شد یا نشد؟

 

انتهای پیام /


ارسال نظرات

*نشاط شهر هیچ مسئولیتی نسبت به نظرات ندارد و نمایش نظرات دلیلی بر تائید یا رد آنها نیست

* در نظرات ارسالی دقت شود که در آن توهین و افترا به اشخاص نسبت داده نشود.

* نظراتی که مغایر با اصول نظام جمهوری اسلامی باشد نمایش داده نمی شود.

نام:
ایمیل:
کد امنیتی:
* نظر:
سیاسی